Soğuk savaş sonrasında Karadeniz Bölgesi: Uluslararası rejim teorisi ışığında işbirliği sürecinin yeniden düşünülmesi
Black Sea region during the post-cold war era: Rethinking the cooperation process in the light of international regime theory
  1. Tez No: 476528
  2. Yazar: ZEYNEP SONGÜLEN İNANÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BERİL DEDEOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Karadeniz bölgesi, uluslararası rejimlerin kurulması sorunu, uluslararası istikrar arayışı, sistemik mücadele, uluslararası işbirliği, Black Sea region, international regime creation, quest for international stability, systemic rivalry, international cooperation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 805
Özet
Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle Karadeniz bölgesi, bölgesel ve uluslararası istikrar için önemli bir alt sistem haline gelmiştir. Bölgeyi şekillendiren siyasi gerginlik, aktörlerin göreli güç kapasitelerine dayalı çatışmacı yaklaşımları ön plana çıkarmış ve bu ortamda bölgeye istikrarsızlık egemen olmuştur. 2008 Gürcistan-Rusya savaşının ardından 2013 yılında başlayan Ukrayna krizi ve 18 Mart 2014'te Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi, Karadeniz bölgesinden yayılan belirsizliği yoğunlaştırmış ve askeri rekabeti sertleştirmiştir. Bu görünüm, Ukrayna'nın doğusundakine benzer askeri çatışma ihtimallerini artırmakta ve savaş ihtimalini gündemde tutmaktadır. Bu döngünün istikrar ve güven arayışına dönüşmesi için bölgede işbirliği fırsatlarının değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Karadeniz bölgesinden kaynaklanan istikrarsızlığın sınırlandırılması için bu çalışmada, bir yöntem olarak uluslararası rejimlerin kurulması önerilmiştir. Uluslararası rejimlerin kurulması, bölgedeki işbirliği fırsatlarının değerlendirilmesi için bir imkân yaratacak ve başta bölge devletleri ve AB olmak üzere uluslararası sistemin istikrarına katkıda bulunacaktır. Bununla birlikte Karadeniz bölgesinde aktörler arasındaki güç mücadelesinin, rejimlerin kurulmasının önündeki engelleri artırdığı ve mevcut işbirliği girişimlerinin etkinliğini azalttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Following the collapse of the bipolar global order, Black Sea region has become an important subsystem regarding regional and international stability. The political tension that shapes this region has evoked actors' conflictual approaches which lie on relative power capacities and dispersed instability across the region. Following the 2008 Russo-Georgian War, the prolonged crisis in Ukraine started in 2013 and Russia's military seizure and annexation of Crimea on 18 March 2014 has intensified the uncertainty spreading from the region and sharpened military rivalry. This outlook increases the likelihood of military conflict similar to the one in the eastern Ukraine and keeps the narrative of a war on the international agenda. It's of vital importance to consider the cooperation opportunities in the region as a quest for lasting stability and confidence. In this thesis, it is proposed to create international regimes as a method of limiting instability originated from the Black Sea region. The formation of international regimes might create an opportunity for regional cooperation and contribute to the stability of regional actors and EU but also that of the international system as a whole. However, it is proved that the rivalry between actors enhances the barriers to the creation of international regimes and diminishes the effectiveness of existing cooperation initiatives.