Iran-Tebriz'de yaşayan kadın ve erkek bireylerde obezite ve vücut algısı
Obesity and body image in women and men living in Iran-Tabriz
  1. Tez No: 476530
  2. Yazar: LEİLA SHAHVİRDİ DIZAJYEKANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Antropoloji, Beslenme ve Diyetetik, Anthropology, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometrik Ölçüler, Obezite, Vücut Algısı, Genel Sağlık Durumu, İran
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Obezitenin kronik bir sağlık sorunu ve ciddi bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Obezite, tüm dünya genelinde giderek artış göstermektedir. Diğer ülkelerde ve İran'da obezite ve beraberinde getirdiği sağlık sorunları üzerine yapılacak çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada amaç: 1. İran- Tebriz'de yaşayan kadın ve erkek bireylerin boy uzunluğu, ağırlık ve beden kitle indeksi değerlerini belirlemek. 2. İran-Tebriz'de yaşayan kadın ve erkek bireylerde şişmanlık oranlarını (zayıf, normal kilolu, şişman, morbid) saptamak. 3. Beden Kütle İndeksine göre bireylerin beden algısı dağılımlarının ortaya koymak. 4. BMI'e göre şişmanlığın artması ile birlikte özsaygının oldukça azalacağı ve vücut memnuniyetsizliğinin artacağı varsayımının araştırılması. 5. İran-Tebriz'de yaşayan 18 yaş ve üstü yetişkin bireylerin antropometrik ölçülerinde ortaya çıkan orantılı olarak farklılıkları incelenip bireylerin cinsiyet ve yaş grupları arasındaki genel sağlık durumu değerlendirmek. 6. Obezite ve beraberinde getirdiği hastalıklar üzerine Tebriz ve İran'nın değişik bölgelerinde daha önce yapılmış olan çalışmalar karşılaştırılmış, elde edilen antropometrik bulguların yaş gruplarıyla ilgili obezite oranı ve yol açtığı sağlık sorunları hakkında toplumun bilgilenmesi adına katkıda bulunmak. 8. Obez olan kişilerde saptanan düşük özsaygının ve olumsuz vücut algısının neden mi yoksa sonuç mu olduğu konusu ortaya koymaktır. 172 Bu amaçlar doğrultusunda, İran-Tebriz kentinde yaşayan 18-65 yaş ve üzeri 1000 bireyden (562 kadın, 438 erkek) antropometrik ölçüler alınmıştır. Obezite ve vücut algısı üzerindeki etkisini saptamak için katılımcılara anket uygulanmıştır. Araştırmamızın anket bölümü katılımcıların sağlık durumlarını değerlendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Anket uygulamamızdaki amaç, obezite ve antropometrik ölçülerin arasında nasıl bir ilişki olduğunu belirlemektir. Tüm katılımcılara diyet uygulayıp uygulamadıkları, egzersiz yapıp yapmadıkları, guatr, hipertansiyon, şeker, kireçlenme, beyin-damar ve kalp-damar hastalıklarının olup olmadığı sorulmuştur. Bu çalışmaya katılan bireylerin ağırlık (kg), boy (cm) antropometrik ölçüleri alınmış ve bu ölçümler yardımıyla BMI (ağırlık (kg) / boy (m²) hesaplanmıştır. Antropometrik ölçüler, International Biological Programme'ın (IBP) önerdiği yöntemler doğrultusunda alınmıştır. Boy ölçümünün 1mm'ye hassas Martin tipi antropometre ile ağırlık ölçümünün ise 100 gr'a hassas dijital tartı aletiyle ölçülmüştür. Antropometrik ölçümlerin alımında çalışmaya katılan gönüllülerin mümkün olduğunca az giysili olmalarına çalışılmıştır. Antropometrik ölçüm verileri SPSS 23.0 programı ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmada elde edilen boy uzunluğu verileri diğer çalışma verileriyle karşılaştırıldığında hem erkekler hem kadınlara ait değerlerin diğer araştırmalardaki verilere göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Araştırmamızda İran'daki Türk kadın ve erkeklerin diğer araştırmalardaki erkek ve kadınlara göre daha kilolu oldukları saptanmıştır. Araştırmamızın sonucuna göre BMI değeri erkeklerde 26.27 ve kadınlarda ise 26.59 olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla kadınların BMI değerinin erkeklere göre daha yüksek olduğu görülmektedir. İran'daki Türk kadın ve erkekler üzerindeki antropometrik bulgulara göre bireylerin tansiyon durumları incelendiğinde kadınlarda daha yaygın olduğu belirlenmiştir. Diğer çalışmalar ile karşılaştırdığımızda, Tebriz'de 173 kadınlarda tansiyonun yaygın olduğu saptanmıştır. Genel olarak guatr, tansiyon, şeker, beyin-damar ve kireçlenmenin kadınlarda daha yaygın olduğu, sadece kalp-damar hastalıklarının erkeklerde daha çok görüldüğü gözlenmiştir. Anket sonucu elde edilen bulgulara göre sadece obezite ve idrar dışkı düzeni arasında ilişki olmadığı görülmektedir. Diğer tüm vücut algısı üzerine olan soruların obezite ile ilişkisi olduğu saptanmıştır. Obez kişilerde normal kiloya sahip olan bireylere göre daha düşük özsaygı ve vücut algısı olduğu görülmüştür. Bu araştırmada vücut algısı ortalama değeri erkeklerde 144,10 ve kadınlarda ise 136,86 olarak görülmektedir. Ölçeğe göre örneklemimizde olumlu ve pozitif bir eğilim tespit edilmiştir. Kadın ve erkek bireyler arasında vücut algısı bakımından anlamlılık sonucu T-Testi ile hesaplanmıştır. 12-29 ve 40-49 yaşları arasında kadın ve erkek bireyler arasında vücut algısı bakımından anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
We can state that obesity is an health problem and a serious disease. Obesity is constantly increasing Worldwide. Studies that address obesity and the health problems it entails are needed in Iran and other countries. The purpose of this study is: 1. To specify the height, weight and body mass index of the women and men living in Iran - Tebriz. 2. To determine the level of fatness (thin, normal weight, fat, morbid) of the women and men living in Iran - Tebriz. 3. To reveal the body perception dispersions of individuals according to the body mass index. 4. To research the hypothesis claiming that self-respect will decrease considerably and body dissatisfaction will increase when fatness increases in terms of BMI. 5. To assess the individuals general health status in terms of gender and age groups by examining the proportional difference occurring in the anthropometric measurements of 18 years and over adult individuals living in Iran - Tabriz 6. Previous studies made in Tabriz and Iran's various regions regarding obesity and the diseases it entails have been compared in order to contribute to the enlightenment of the public in terms of providing information on the anthropometric results concerning obesity in terms of age groups and the diseases it leads to. 8. To reveal whether the low self-respect and negative body perceptions in obese people are a result or a reason. 175 In line with these purposes, anthropometric measurements have been taken from 1.000 individuals (562 women, 438 men) living in Iran-Tabriz who are between the ages of 18-65. Questionnaires were applied on the participants to determined the effect of obesity on body perception. The questionnaire part of our study has been prepared to assess the health statuses of the participants. The purpose of the questionnaire application is to determine what kind of a relationship there is is between obesity and anthropometric measurements. All participants were asked if they have been on a diet or not, if they exercise and if they have goiter, blood pressure, diabetes, arthritis, cerebrovascular and cardiovascular diseases. The weight (kg), height (cm) anthropometric mesaurement of the participants have been taken and with the help of these measurements their BMI (weight(kg) / height (m2) ) has been measured. The anthropometric measures, have been taken in accordance with the methods suggested by the International Biological Programme (IBP) The height mesaurements have been made with 1mm sensitive Martin type anthropometer and the weight measurements have been made with 100 gr sensitive digital scale. During the taking of anthropometric measurements, the volunteers were made to wear as little clothing as possible. Anthropometric measurement data was evaluated with SPSS 23.0 software. When the height data obtained from this study was compared with data from other studies it was seen that the values obtained from this study was higher for both men and women as opposed to the data of other studies. It was determined in our study that the Turkish women and men in Iran are more overweight compared to the men and women in other studies. As a result of our study the BMI value in men was specified as 26.27 and in women was 26.59. Therefore it was seen that women's BMI value was higer then men's When the blood presssure statues was examined according to the anthropometric findings of the Turkish men and women in Iran, it was determined that high blood pressure was more commen in women. When compared with other studies, it 176 was seen that blood pressure is common in Tabrizi women. It was montiored that generally goiter, high blood pressurei cerebrovascular and athritis is more common in women and only cardio-vascular diseases are seen more in men. According to the findings obtained from the questionaire results it was seen that there is only a lack of correlation between obesite and urine and excrement regime. It was determined that all other problems related to body perception has a relationship with obesity. It was seen that obese people have lower self-respect and body perception compared to people with normal weight. In this study the body perception average values is seen as 144,10 for men and 136.86 for women. As positive trend was detected in sampling with regards to scale. The significance result in terms of body perception between women and men was calculated with the T-Test. It was determined that there is a meaningful difference between men and women indiviudals of 12-29 and 40-49 ages regarding body perception Key Words Anthropometric Measurements, Obesity, Body Perceptions, General Health Status, Iran.