Vicdan, adalet ve hukuk arasındaki ilişkinin ürünü olarak sivil itaatsizlik
Civil disobedience as the product of the relationship between conscience, justice and law
  1. Tez No: 476549
  2. Yazar: ESRA DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: vicdan, adalet, hukuk, sivil itaatsizlik, conscience, justice, law, civil disobedience
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tez, sivil itaatsizlik eylemlerinin, vicdan ve adalet değerlerine dayandırılarak temellendirilmesini incelemektedir. Tezle amaçlanan, vicdan ve adaletin, sübjektif ve soyut değerler olmalarıyla bir eyleme gerekçe olamayacak, bir eyleme gerekçe kılınması halinde ise bir sonuç meydana getirmek yerine kaosa yol açacak değerler olmalarına dayanan genel kabulün geçerli olmadığını göstermektir. Bu bağlamda sivil itaatsizlik eylemlerinde vicdan ve adaletin,“bireylerden çok insan olmaya dayandırılarak objektifleştirildiği”dolayısıyla da yasaya yönelerek kendisini bir eylemle somutlaştırabildiği tartışılacaktır. Bu nedenle çalışma, öncelikle sivil itaatsizlik eylemini teorileştiren düşünürlerden ve eylemcilerden yola çıkarak, eylemin birbirini gerektiren ve tamamlayan unsurlarını inceleyerek, vicdan ve adalet değerlerinin, eylemin imkânı olarak kullanıldığını ve eyleme şeklini vererek onu diğer eylemlerden ayıran farkı ortaya çıkardığını gösterecektir. Birinci bölümden elde edilen veriler üzerine tartışmaya ikinci bölümde, sivil itaatsizlik eylemlerinde, yasaların vicdan ve adalet değerleriyle belirlenen kriterlerce ele alındığı ve bu doğrultuda adaletsiz bulunan yasaların ihlal edilmesi üzerinden devam edilecektir. Yürütülen bu tartışmanın, vicdan ve adaletin yasaları sorgulamak üzere belirledikleri ölçütlerin, temel olarak yasa ve hukuk ayrımına dayandığını, dolayısıyla sivil itaatsizlik eylemlerinin doğal hukuk ve pozitivist hukuk arasındaki tartışmalardan çok uzakta olmadığı karşımıza çıkarmasıyla son olarak, yasaların meşruiyetlerini farklı kaynaklara dayandıran doğal hukuk ve pozitivist hukuk felsefeleri incelenecektir. Bu bağlamda çalışmanın elde ettiği genel sonuç, vicdan ve adaletin bir eylemin gerekçesini oluşturabilecek değerler oldukları ve bu değerlere dayan eylemlerin de yasalar üzerinde etkili olabildikleridir.
Özet (Çeviri)
This thesis examine to predicate the civil disobedience acts on conscience and justice. The aim of thesis is to show the general acceptance claiming that conscience and justice as subjective and abstract values cannot be a motive for act, and if they are used as preamble to act, they result chaos instead of an effect, is invalid. In this context, it is argued that conscience and justice can make themselves objective by attributing themselves to being human rather than individual and in turn by heading towards law. Firstly, by looking at the civil disobedience theoreticians and actors and by examine the complementary and connected factors of the act, this study will show that the values of conscience and justice are used as facility of the act and they give a form to the act that exhibit the difference of it from other acts. In the second part, over the data obtained in the first part, it will be argued that in civil disobedience acts laws are evaluated in terms of the values of conscience and justice and in this context they are violated. This evaluation is based on the separation between legislation and the law and so it is clear that civil disobedience acts are not far from the discussion about the positive law and the natural law. And accordingly, in the last part, the philosophies of the natural and the positive law that base their legitimacy on different sources will be argued. The result of the study is that the values of conscience and justice can be preambles of an act and acts based on these values can be effective on legislations.