Konyalı Mehmed Vehbi'nin Hülâsat'ul-Beyân fi Tefsîri'l-Kur'ân adlı eserinde esbâbu'n-nüzûl'e yaklaşımı
Approach to asbab al nuzul in the commentary of Mehmed Vehbi
- Tez No: 477028
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsîr, Rivâyet, Konyalı Mehmed Vehbi, Sebeb-i Nüzûl, al-Tafsır, Narrative, Mehmed Vehbi, Asbab al Nuzul
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
“Konyalı Mehmed Vehbi'nin Hülâsat'ul-Beyân fi Tefsîri'l-Kur'ân Adlı Eserinde Esbâbu'n-Nüzûl'e Yaklaşımı”adlı bu çalışmada Konyalı Mehmed Vehbi'nin sebeb-i nüzûl rivâyetlerine yaklaşımı çeşitli yönleri ile ele alındı. Bu araştırma sürecinde Kur'ân-ı Kerîm'den, esbâbu'n-nüzûle dair yazılan eserlerden ve çeşitli tefsîrlerden faydalanıldı. Bu tez, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte; araştırmamızın amacını, konusunu, önemini, araştırmayı yaparken takip edeceğimiz yöntemi, Mehmed Vehbi'nin hayatını, ilmi şahsiyetini ve eserlerini tanıtacağız. Sonra esbâbu'n-nüzûl kavramı ve işlevi başlığı altında tanımını, doğuşunu, önemini ve kaynaklarını belirteceğiz. Birinci bölümde; Mehmed Vehbi'nin“Esbâbu'n-Nüzûl Rivâyetlerine Yaklaşımı”başlığı altında rivâyetleri sunma esnasında kullandığı lafızları, rivâyetleri kullanma esaslarını, rivâyetlerin kaynaklarını sunma usulünü ve sunduğu rivâyetlerin kaynaklarına nasıl atıfta bulunduğunu, rivâyetleri sunma biçimini, rivâyetlerin verildiği yerleri ve rivâyetleri âyetler açısından sunma biçimini belirteceğiz. İkinci bölümde;“Mehmed Vehbi'nin Esbâbu'n-Nüzûl Rivâyetlerindeki Kaynakları ve İstifade tarzı”başlığı altında rivâyetleri aldığı kaynakları, nakilde bulunduğu râvileri ve rivâyetlerden istifade tarzını belirteceğiz.
Özet (Çeviri)
The study that titled as“The Approach To Asbab al Nuzul in the Commentary of Mehmed Vehbi”handles Konyalı Mehmed Vehbi's approaches to sebeb-i nüzûl reports in a variety of way. Kur'ân-ı Kerîm, different comments on the Kur'ân-ı Kerîm and other literary works related to Asbab al Nuzul are used as reference books during the research. This thesis consists of an introduction and other two parts. In the introduction part, the research topic, aim of the paper, the information about Mehmed Vehbi's early life, scholarly statues and personality and works and methodology are clarified. In addition, under the heading of the concept and function of Ashab al Nuzul its definition, history, importance and the reference part is mentioned. In part 1, under the title“The Approach To Asbab al Nuzul in the Commentary of Mehmed Vehbi's”the words he used to present the reports, report usage principals, procedures to state report references and the references he pointed out for the reports, the way he used to present the reports, report attributes and presentation of reports in terms of verses are defined. In part 2, which is named as“Mehmed Vehbi's references and the ways he used to make use of Asbab al Nuzul reports”, Mehmed Vehbi's references, scientists he addressed to the reports he used in his book and his way of presenting reports are described.