Konyalı Mehmed Vehbi Efendi'nin ?Ahkâm-ı Kur'âniye? ve ? Muhammed Ali Es-Sâbûnî'nin ?Revâiu'l-Beyan? adlı eserinin mukayesesi
Comparison of ?Ahkâm-i Kur? Aniye? of Konyali Mehmed Vehbi Efendi and ?Revâiu?l-Beyan? of Muhammed Ali Es-Sâbûnî
  1. Tez No: 285954
  2. Yazar: ARSLAN KARAOĞLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ZEKİ DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Hanefi mezhebi, Fıkhî Tefsir, ahkâm ayetleri, The Qur?an, Hanefi Sect, Islamic Law Interpretation, Judgement Verses
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Bu araştırmada, Konyalı Mehmed Vehbi Efendi'nin Ahkâm-ı Kur'âniye? adlı tefsiri ile, Muhammed Ali es-Sâbûnî'nin ?Revâiü'l-Beyan Tefsiru Âyatil Ahkâm Mine'l-Kur'ân? adlı tefsirinin Fıkhî Tefsir bağlamında mukayesesi yapılmıştır. Ahkâmu'l-Kur'ân gibi tefsir literatüründe çok önemli bir yeri olan modern ve anlaşılır bir tarzda hazırlanmış bir eserin Ahkâm-ı Kur'âniye ile bu eserden -60 yıl sonra kaleme alınmış bulunan Revâiu'l-Beyân adlı bir eserle- mukayeseye çalışılması bu tefsirlerin aynı mez-hep çizgisinde yapılan bir tefsir çalışması olması, hem de farklı kültürün ve coğrafyanın ilim adamlarının ayetleri değerlendirmeleri bakımından önem arz etmektedir.Araştırmada, konumuzla ilgili eserler incelenmiş, bu konuda hazırlanmış akademik ça-lışmalarda konumuza esas olmak üzere, konumuzla ilgili uzman kişilerle istişare edilmiş ve böylece ulaşılan neticelerin tartışma yoluyla değerlendirilmesi yapılmıştır.Bu araştırmada öncelikli olarak tefsir, çeşitleri, Fıkhî Tefsir ekolü ve Ahkâmu'l-Kur'ân kavramlarının üzerinde durulmuş, tarihi serüveni ele alınmış ve bu konuda otorite olan kişiler hakkında bilgi verilmiş, daha sonra bir giriş, toplam üç bölüm halinde tezimiz sonuçlandırılmıştır.Tezimiz bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır: Giriş bölümünde tezin konusu, önemi, amacı, metodu ve kavramsal çerçeve üzerinde durduk. Ana bölümleri ?Konyalı Mehmed Vehbi Efendi ve Ahkâm-ı Kur'âniye'si?; ?Muhammed Ali es-Sâbûnî Ve Revâiül-Beyan ? ve ?Konyalı Mehmed Vehbi Efendi ve Muhammed Ali es-Sâbûnî'nin Tefsirlerinin Mukayesesi? şeklindedir.Tezimizde Konyalı Mehmed Vehbi Efendi tefsiri ile Muhammed Ali es-Sâbûnî'nin tef-sirlerinin metotları üzerinde durulmuş, müfessirlerimizin görüşlerindeki farklılıkların tefsir metotlarından kaynaklandığı tespiti yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is on the comparison of Konyalı Mehmed Vehbi Efendi?s work named as ?Ahkam-ı Kur?aniye? and Muhammed ali es-Sabuni?s work named as ?Revaiü?l-Beyan Tefsiru Âyatil Ahkâm Mine?l-Kur?ân? regarding islamic law interpretation. Ahkâmu?l-Kur?ân that has been prepared in modern and understandable manner takes a very im-portant place in interpretation litterateur. Comparison of such a precious work and Revâiu?l- Beyan which has been written 60 years later is very significant considering these two works are in the line of the same sect and as well as in respect to verses re-views of these two scientists who come from different culture and geography.The works related to my research were analyzed, and I've consulted with experts taking academic studies as base. So that the evaluation of achieved results has been performed through the discussion.This research, primarily focused on interpretations, type of interpretations, glossary of islamic law interpretation and concepts of Ahkâmu?l-Kur?ân. Besides Ahkâmu?l-Kuran? historical adventure has been discussed and information has been given about authority people on interpretation issue and the thesis resulted in a total of four sections.My thesis is composed of an introduction and four main sections. The main sections are ?Interpretation and Types of Interpretations?, ?Konyalı Mehmed Vehbi Efendi and his Ahkâm-ı Kur?âniye?, ?Muhammed Ali es-Sâbûnî and his Revâiül-Beyan ? and ?Com-parison of Interpretations of Konyalı Mehmed Vehbi Efendi and Muhammed Ali es-Sâbûnî?.The thesis emphasizes the methods of interpretations of Konyalı Mehmed Vehbi Efendi and Muhammed Ali es-Sâbûnî and it is determined that the differences of views of our interpreters are due to their methods.