Konyalı Mehmed Vehbi Efendi'nin Hulâsatu'l-Beyân fî Tefsîri'l-Kur'ân adlı eserinde tefsîr metodu
The Method of interpretation in Konyalı Mehmed Vehbi Efendi's work Hulâsatu'l-Beyân fî Tefsîrî'l-Kur'an
- Tez No: 909040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsîr, Metod, Mehmed Vehbi, Hulâsatu'l-Beyân, Tafsîr, method, Mehmed Vehbi, Hulâsatu'l-Beyân
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Konyalı Mehmed Vehbi, 1861-1949 yılları arasında yaşamış ilim ve siyaset adamıdır. Müderris, müfessir ve mebus kimliğine hâiz olan Mehmed Vehbi, ilim dünyasına çok kıymetli eserler kazandırmıştır. Hulâsatu'l-Beyân fî Tefsîri'l-Kur'ân onun en önemli eseridir. Bu çalışma, Mehmed Vehbi'nin hayatını, ilmî ve siyasî yönünü, eserlerini ve Hulâsatu'l-Beyân fî Tefsîri'l-Kur'ân adlı eserinde izlediği metodunu incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmanın amacı, konusu, kapsamı ele alınmış aynı zamanda izlenilen yöntem, başvurulan kaynaklar hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Mehmed Vehbi'nin hayatı ve eserleri, tefsîrini bastırma süreci anlatılmıştır. İkinci bölümde eserin genel çerçevesi üzerinde durulmuş, rivâyet ve dirâyet yönü incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise eser Kur'ân ilimleri açısından incelenmiş, Mehmed Vehbi'nin görüşleri örnekleriyle beraber kaydedilmiştir. Ayrıca bu bölümde esere yönelik tenkitler değerlendirilmiş ve Osmanlıca nüsha ile latinize arasında özet bir mukâyeseye yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise ortaya konulan bulgular analiz edilerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Konyalı Mehmed Vehbi is a scientist and politician who lived between 1861-1949. Mehmed Vehbi, who has the identity of a professor, commentator and deputy, has contributed very valuable works to the world of science. Hulâsatu'l-Beyân fî Tafsîri'l-Qur'ân is his most important work. This study aims to examine Mehmed Vehbi's life, his scientific and political aspects, his works and the method he followed in his work Hulâsatu'l-Beyân fî Tefsîri'l-Qur'ân. The study consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the introduction part, the purpose, subject and scope of the study are discussed and information is given about the method followed and the sources used. In the first part, Mehmed Vehbi's life and works and the process of printing his commentary are explained. In the second part, the general framework of the work was emphasized and its narrative and insight aspects were examined. In the third chapter, the work was examined in terms of Qur'an sciences and Mehmed Vehbi's views were recorded with examples. In addition, in this section, criticisms of the work are evaluated and a summary comparison between the Ottoman copy and the Latin version is included. In the conclusion section, the findings were analyzed and evaluated.