Kinetik tipografi: Bir müzik videosu tasarımı
Kinetic typography: A music video design
- Tez No: 336383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAMIK KEMAL SARIKAVAK
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tipografi, hareketli grafikler, kinetik tipografi, müzik videosu, grafik tasarım, animasyon, canlandırm, Typography, motion graphics, kinetic typography, music video, graphic design, animation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
?Kinetik Tipografi: Bir Müzik Videosu Tasarımı? başlıklı bu çalışmanın birincibölümünde, kinetik tipografi uygulamalarının grafik tasarım ve hareketli grafikler alanlarıiçerisindeki yeri ve önemi ele alınmıştır. Hareket ve tipografi olguları incelenerek kinetiktipografi tanımı, tarihsel gelişimi ve uygulama alanları incelenmiş, verilen örneklerlehareket kazandırılarak anlam yaratma amacı güden tipografik yaklaşımlar veuygulamalar irdelenmiştir.İkinci bölümde, kinetik tipografi uygulamalarında tasarım öge ve ilkeleri üzerindedurulmuştur. Örnek videolarda öge ve ilkelerin kullanım biçimleri ve ölçütleriincelenmiştir. Bunların dışında, hareketli ortamlara özgün, kinetik tipografi kullanımındaetkin bazı konular ele alınmıştır. Yazı karakteri seçimi ve bunun anlama olan katkısı ilevideo ortamında tipografi ve font kullanımı konuları örneklerle açıklanmıştır.Raporun üçüncü bölümünde müzik videosu kavramı ele alınmış, bir görsel işitseltasarım uygulama alanı olarak tarihsel gelişimi irdelenmiştir. Kinetik tipografiuygulamalarının müzik videolarında kullanım biçimleri tanımlanmış, çeşitli örnek müzikvideolarının incelenmesiyle irdelenmiştir.Uygulama projesi olarak 3 müzik videosu tasarlanmış, ve bu videoların yapım süreçleriincelenerek, bilgiler ve önermeler tartışılmıştır. Sonuç bölümünde, elde edilen veriler veçıkarımlar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The introduction chapter of the thesis includes the feature and the importance of kinetictypography in the field of graphic design and motion graphics; for presenting the aimand the limtations of the subject. In the first chapter, by analysing the history and thepractice, explanation of the terms ?motion nd typography? and ?kinetic typography? arestudied. In the second chapter, kinetic typography approaches are detailed bydiscussinf the basic features and principles of design. Music video concept is studied inthe third chapter; practice of kinetic typography in the music videos are detailed. Inconclusion, by analyzing the data and the outcomes; kinetic typography and its featuresare discussed. As thesis project, 3 music video with kinetic typography is done; byanalyzing the process of making these videos, kinetic typography features andstatements that are included in the previous chapters, are emphasized and discussedat final chapter.