Kayseri İl merkezi kamu sektöründe çalışan kadınların beslenme alışkanlıkları, yiyecek hazırlama, pişirme yöntemleri ve beslenme bilgi düzeyleri üzerinde bir araştırma
  1. Tez No: 47719
  2. Yazar: NİMET SEVENAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SENİHA HASİPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme alışkanlıkları, yiyecek hazırlama ve pişirme uygulamaları, beslenme bilgi düzeyi, çalışan kadınlar, kadınların beslenme durumu, Nutritional habits, Food preparation and cooking practices, The level of the nutritional knowledge, Working women, Nutritional status of women
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KAYSERİ İL MERKEZİ KAMU SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN KADINLARIN BESLENME ALIŞKANLIKLARI, YİYECEK HAZIRLAMA, PİŞİRME YÖNTEMLERİ VE BESLENME BİLGİ DÜZEYLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Nimet SEVENAY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Seniha HASİPEK 1996, Sayfa: 219 Jüri: Prof.Dr.Seniha HASİPEK Doç.Dr.Fatma SA?LAM Doç.Dr.Metin S.SÜRÜCÜO?LU Bu araştırma, Kayseri İl Merkezi Kamu Sektöründe Çalışan Kadınların beslenme alışkanlıklarım, yiyecek hazırlama, pişirme yöntemlerini ve beslenme bilgi düzeylerini incelemek amacı ile 260 kadın üzerinde yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, deneklerin % 3.50'si ortaokul, % 56.50'si lise, % 40.00'ı yüksekokul mezunudur. Deneklerin yaşları 17-46 arasında değişmekte olup; % 71.54'ü evli, % 28.46'sı bekardır. Deneklerin evlilik süreleri ortalama olarak 6.758 ±0.402, çalışma süreleri ise 9.669 ± 0.376'dır. Deneklerin % 65.00'i kötü, % 30.00'u orta ve % 5.00'i iyi beslenme alışanlığma sahiptir. Günde üç öğün yemek yiyenlerin oram % 77.69'dur. Deneklerin % 58.64'ü sabah kahvaltısında, % 65A5'i öğle yemeğinde dengeli besin tüketmekte olup, % 56.54'ünün yeterli, % 31.92'sinin iyi, % 8.85'inin yetersiz ve % 2.69'unun çok iyi beslenme bilgi düzeye sahip olduğu saptanrnıtır. Deneklerin % 53.08'inin sebzeleri ayıklayıp, yıkayıp, doğradıkları ve % 65.00'inin sebze yemeklerini bir öğün için hazırladıkları; % 52.53'ünün makarnayı haşlama suyunu dökerek, % 44.40'mm pirinç pilavını, % 60.58'inin bulgur pilavım yağda kavurarak, kurubakiagillerden nohutu (% 42.35) ve fasulyeyi (% 45.10) haşlama suyunu dökerek, mercimeği ise (% 34.73) haşlamadan direkt pişirdikleri belirlenmiştir. Sütlü tatlı pişirirken şekeri indirmeye yakın ilave edenlerin oranı % 72.09, etleri ızgara ve sebze ile birlikte pişirenlerin oram % 74.62, kızartma yağım üç kez kullananların oram ise % 33.08 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Masters Thesis A RESEARCH ON THE NUTRITIONAL HABITS, FOOD PREPARATION, COOKING PRACTICES AND THE LEVELS OF NUTRITION KNOWLEDGE OF THE WORKING WOMEN IN THE GOVERMENT SECTOR OF THE KAYSERİ PROVINCE Nimet SEVENAY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Home Economics Supervisor: Prof.Dr.Seniha HASİPEK 1996, Page: 219 Jury: Prof.Dr.Seniha HASİPEK Assoc.Pro£Dr.Fatma SA?LAM Assoc.Prof.Dr.Metin S.SÜRÜCÜO?LU This research was carried out on 260 women, at the Goverment Sector of Kayseri province for the purpose of studying the nutritional habits, food preparation and cooking practices and nutrition knowledge levels of the Working Women, According to the results of the research, of the subjects, 3.50 % was secondary school, 56.50 % high school, and 40.00 % were higher education graduates. The ages of the subjects varied between 17 to 46, and 71,54 % were married and 28.46 % were single. The average length of marriage for the subjects were 6.758 ±0.402 years, and average length of employment were 9.669 ±0.376, years. Of the subjects, 65.00 % possess bad eating habits, 30.00 % average eating habits, and 5.00 % good eating habits. The ratio of the 3 meal a day eaters is 77.69%. Of the subjects, 58.64 % consume balanced food during breakfast, while 65.45 % consume balanced food during breakfast, while 65.45 % did the same during lunch, it is further decided that 56.54 % sufficient, 31.92 % good, 8.85 % insufficient and 2.69 % had adequate level of information in nutrition. Of the subjects, 53.08 % pick, wash and than slice the vegetables, and 65.00 % prepare the vegetables for one meal only; of the subjects 52.53 % drains the water macaroni cooked in, 44.40 % cooks rice pilaf and 60.58 % cooks wheat rice by frying in oil, (42.35 %) drains the water from chick peas from pulses, while (45.10 %) do the same for the beans, and (34.73 %) cooks lentil directly, instead of boiling. While those adding on the sugar towards the end of cooking of milk based deserts were 72.09 %, those grill the meats and vegetables were 74.62 %, and those using the frying oil for three times were found 33.08 %.