Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynakları, uygulama: Güneş enerji santrali ve rüzgar enerji santrali kuruluş maliyetleri
Renewable energy resources of Turkey, implementation: Construction costs of solar power plants and windpower plants
  1. Tez No: 477230
  2. Yazar: EMEL YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KIYMET ÇALIYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, İşletme, Energy, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Fosil Enerji, Yenilenebilir Enerji, Energy, Fossil Energy, Renewable Energy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Geçmişten bugüne ihtiyaçların karşılanması ve yaşamın devamlılığı için gereken enerji, üretim ve tüketim boyutuyla da sosyo-ekonomik kalkınmanın önemli parametrelerinin başında yer alması nedeniyle ülkelerin sürekli gündeminde ve çokça tartışılan bir konusu haline gelmiştir. Günümüzde enerji tüketiminin büyük bölümü birincil enerji kaynaklarından karşılanırken, bu tüketimde fosil kaynakların oranı yüzde 87'dir. Dünyada yaygın olarak kullanılan yenilenebilir enerji kaynakları; hidrolik enerji, jeotermal enerji, biyokütle enerjisi, güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisidir. Bu kaynaklar 2014 küresel enerji talebinin yüzde19,1'ni karşılarken, en büyük pay hidrolik enerjiye aittir. Dünya elektrik üretimin yüzde 16'sı, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin ise yüzde 85'i hidrolik enerji tarafından gerçekleştirilmiştir. Türkiye bulunduğu konum, coğrafi yapısı ve yenilenebilir enerji potansiyeli ile enerji yatırımcılarını cezbeden bir ülkedir. Ülke, yaklaşık 60.000 MWt jeotermal ısı potansiyeli ile dünyada 7. Avrupa'da ise 1. sıradadır. Hidrolik enerjide ise 433 milyar KWh teorik potansiyeli ile dünya potansiyelinin yüzde 1'ini, 140 milyar KWh ekonomik potansiyeli ile Avrupa potansiyelinin yüzde 16'sına sahiptir.
Özet (Çeviri)
Because of it is position within the parameters of socio-economic development with it is production and consumption aspects, energy which has been a necessity for fulfilling the needs continuation of life from past to present, is a hot topic all around the world. In todays world, energy need is being fulfilled mostly by primary energy resources, which fossil resources constitutes 87 percent of. The most commonly used renewable energy resources in the world are hydraulic energy, geothermal energy, biomass energy, solar power and wind energy. While these resources meet the 19,1 percent of worldwide energy demand, the biggest share in this percentage belongs to hydraulic energy. 16 percent of energy production in total and 85 percent of energy production from renewable energy resources come from hydraulic energy. Turkey, with her location, topography and renewable energy potential, is an appealing country to the investors. The country with the potential of 60.000 MWt geothermal energy takes the first place in Europe and the seventh place in the world. In terms of hydraulic energy she has the abstract potential amount of 433 billion KWh which is equal to 1 percent of total world potential; and economical potential amount of 140 billion KWh which is equal to the 16 percent of Europe's total potential.