Türkiye'de kentsel dönüşüme bir alternatif: İnsan odaklı kentsel dönüşüm
An alternative to urban transformation in Turkey: Human-focused urban transformation
  1. Tez No: 477259
  2. Yazar: METİN DAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİTHAT ARMAN KARASU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Kent, Kentleşme, Kamu Yararı, 6306 sayılı Yasa, Urban Transformation, City, Urbanization, Public Interest, The Code No. 6306
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de yapılan kentsel dönüşüm uygulamaları ve bu uygulamaların kent ve kentte yaşayanlar üzerindeki etkileri incelenmektedir. Çalışmanın amacı, insan odaklı bir kentsel dönüşüm modelini ortaya koymaktır. Çalışma, kentsel dönüşüm uygulamalarının kamu yararını esas almadan, katılıma olanak sağlamadan ve barınma hakkını ihlal ederek, rantı temel aldığını göstermiştir. Rantı merkeze alan kentsel dönüşüm uygulamalarının, kentlerin tarihi dokusunu ve insan haklarını olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Kamu yararını esas alan, katılımı olanaklı kılan kentsel dönüşüm uygulamaları ile kentlerin insanlar için yaşanabilir hale getirilebileceğini dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the urban transformation in Turkey and the effects of this on cities and city residents. The aim of the study is to introduce a human-focused urban transformation model. The study has shown that urban transformation is based on profit disregarding public interest, participation, and violating housing right. It has been found out that the profit-oriented urban transformation negatively affects the historical texture of cities and human rights. It has been suggested that urban transformation which is based on public interest and participation, will make the cities livable for people.