Seçim coğrafyası bağlamında Gaziantep ilindeki genel seçimlerin değerlendirilmesi
Evaluating general elections in Gaziantep province within the context of election geography
- Tez No: 477260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSİ GÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Siyasal Bilimler, Geography, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Genel Seçimler, Gaziantep'te Genel Seçimler, Seçim Coğrafyası, Seçim Sonuçları, Gaziantep'in İlçeleri, General Elections in Turkey, General Elections in Gaziantep, Election Geography, Election Results, Counties of Gaziantep
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
Bu çalışmanın konusunu, Gaziantep ilinin genel seçim sonuçlarının ilçeler bazında yorumlanması oluşturmaktadır. Bu sonuçlar Türkiye'deki genel seçim sonuçlarına göre kıyaslanmış ve kartografik yöntemlere aktarılmıştır. Türkiye'de çok partili hayat 1950 genel seçimleri ile başlamaktadır. Bu tarih Türkiye demokrasisi için kırılma noktasıdır. Ayrıca seçmenlere tercih yapma hakkı verdiğinden demokrasi tarihi açısından önem arz etmektedir. Bu durum demokratik yaşam tarzını kalıcı hale getirmiştir. Bireyler, siyasi görüşlerini partiler aracılığıyla meclise taşımaktadırlar. Bu nedenle yaptığımız bu çalışmada, seçimlere katılan siyasi partilerin genel özellikleri işlenmiş ve seçmen davranışı ile aralarında bağlantı kurulmaya çalışılmıştır. Gaziantep ilinin genel seçim sonuçları, siyasi kanatlara göre değerlendirilmiştir. Böylece Gaziantep ilçelerinde siyasi partilerin oy oranının dağılımı ile Türkiye'deki oy oranı dağılımı karşılaştırılmıştır. Gaziantep'in seçmen sayısı, seçime katılım oranı, partilerin aldıkları oy oranları, kayıtlı seçmenlerin nüfusa oranları ve temsil oranı, ilçelere göre seçim yılları belirtilerek işlenmiştir. Ortaya çıkan sonuçlar grafiklere dönüştürülmüş ve somutlaştırılmıştır. Gaziantep'in ilçeleri ekonomik, sosyal, kültürel, nüfus vb. birçok özellik bakımından birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bu farklılıkların seçmen davranışlarını hangi yönde etkilediği bu çalışmada açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca seçim sonucunu etkileyen eğitim durumu, yaş grupları, cinsiyet, sosyo-ekonomik ve göç gibi değişkenler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to interpret the general election results in Gaziantep Province on the basis of counties. These results have been compared according to the results of general elections in Turkey and transferred to cartographical methods. Multi-party life in Turkey began with general elections in 1950. This date is a breaking point for the Turkish democracy. It is also important for the history of democracy as it has given voters the preferential right and made democratic life style permanent. Individuals take their political views to the parliament via parties. Thus, the study embraces general characteristics of political parties involved in elections and tries to associate them with behaviors of voters. General election results of Gaziantep Province have been evaluated according to political wings. Thus, a comparison has been made between the voting rate distribution of political parties in the counties of Gaziantep and the voting rate distribution in Turkey. Number of voters in Gaziantep, rate of electoral turnout, voting rates of parties, ratio of registered voters to the population and representation rates have been embraced by indicating election years according to counties. The results have been transformed into diagrams and objectified. Counties of Gaziantep have different economic, social, cultural, population characteristics. This study tries to explain how these differences affect behaviors of voters and also dwells upon variables that affect election results, such as educational background, age groups, gender, socio-economic condition and migration.