Milli Kütüphane'de kayıtlı 06 mil yz a 7300 numaralı Mecmua-ı Sırrî adlı şiir mecmuası (inceleme-metin)
Poetry journal called Mecmua-i Sirrî registered at the National Library with the registry no: 06 mil yz a 7300 (review-text)
- Tez No: 477261
- Danışmanlar: PROF. DR. KAPLAN ÜSTÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, Nazire, Klasik Türk Şiiri, Sırrî, Şair, Tekirdağ, Journal, Nazire, Classical Turkish Poetry, Sırrî, Poet, Tekirdağ
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 468
Özet
Bu çalışmada, Milli Kütüphane'de 06 Mil Yz A 7300 numarada Mecmûa-i Sırrî adıyla kayıtlı olan şiir mecmuasının çeviriyazı metni ve incelemesi yapılmıştır. Mecmuada yer alan ancak kaynaklarda bulunmayan şiirlerin gün yüzüne çıkarılıp edebiyatımıza kazandırılması ve bu şiirlerle mecmuanın, şair biyografilerine kaynaklık etmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda, mecmuanın Tekirdağlı Seyyid Ali Sırrî tarafından derlendiği, XIII. ve XVIII. yüzyılları arasında yaşamış 140 şairin çeşitli nazım şekillerinde yazılmış 398 manzumesini ihtiva ettiği tespit edilmiştir. Bu manzumeler arasında, özellikle derleyicinin etrafında bulunan Tekirdağlı şairlerin, Bâkî, Fuzûlî, Necâtî, Nâbî gibi klâsik şairlerin ve önemli Fars şairlerinin şiirlerinin yer aldığı belirlenmiştir. Söz konusu Tekirdağlı şairlerin mecmuanın derleyicisi Sırrî'nin etrafında bulunan şairler olduğu mecmuada yer alan nazirelerden anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the transcript and review of the poetry journal called Mecmûa-i Sırrî registered at the National Library with the registry no: 06 Mil Yz A 7300 was conducted. This study also aims to unearth the poems which are in the journal but not in the sources and to bring them to the literature and to have the journal to be used as a source for the biographies of the poets through these poems. The study revealed that the journal was compiled by Seyyid Ali Sırrî from Tekirdağ and that it included 398 poems written in various verses by 140 poets who lived between the 13th and 18th centuries. It was also determined that among these poems, there were poems by poets from Tekirdağ, where the complier also lived, by classical poets such as Bâkî, Fuzûlî, Necâtî and Nâbî and by Persian poets. It was also understood from the nazires (a poem written in response to another poem in the same verse) in the journal that the said poets from Tekirdağ lived close to Sırrî, the complier of the journal.