Hacı Selim Ağa Yazma Eser Kütüphanesi Hüdâyî Efendi Koleksiyonu 1800 numaralı ilahi mecmû'ası (İnceleme-metin-MESTAP'a göre tasnif)
The Hacı Selim Aga Manuscript Library Hudāyī Efendi Collection number 1800 the divine mecmū'a (Analysis-text-classification according to MESTAP)
- Tez No: 785079
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN AYÇİÇEĞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmû'a, Şiir mecmû'ası, Hacı Selim Ağa Yazma Eser Kütüphanesi Hüdâyî Efendi Koleksiyonu 1800, Hasan Rızâyî-i Aksarâyî, MESTAP, Journal, Poetry journal, Hacı Selim Aga Manuscript Library Hüdāyī Efendi Collection 1800, Hasan Rızāyī-i Aksarāyī, MESTAP
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 360
Özet
Bu çalışma Hacı Selim Ağa Yazma Eser Kütüphanesi Hüdâyî Koleksiyonu 1800 numaralı şiir mecmû'asının transkripsiyonu, incelemesi ve MESTAP'a göre tasnifini içermektedir. Çalışmamıza konu olan mecmû'anın 17. yüzyılın ikinci yarısında derlenmiş olduğu tespit edilmiştir. Mecmuanın derleyicisi, eserde de birçok şiiri bulunan, 17. yüzyılın önemli mutasavvıf şairlerinden Hasan Rızâyî-i Aksarâyî'dir. 85 varaktan oluşan mecmû'ada 15, 16 ve 17. yüzyıllarda yaşamış 13 şairin şiirleri yer almaktadır. Bunlar: 'Atâyî, Bîçâre, Eşrefoğlu Rûmî, Fenâyî, Gafûrî Efendi, Mahmud Nâmî(?), Necâtî, Keşfî, Rızâyî, Şehrî, 'Ulvî, Üftâde ve Veysî'dir. Ayrıca mecmû'anın derleyicisi Hasan Rızâyî-i Aksarâyî'nin bazı manzum mektuplarıyla birlikte mecmû'anın bazı varaklarında da farklı müelliflere ait Arapça manzum hutbeler bulunmaktadır. Toplamda 212 şiirin bulunduğu mecmû'anın tertibinde herhangi bir kriterin esas alınmadığı görülür.
Özet (Çeviri)
This study includes the transcription, analysis and classification according to MESTAP of the poem mecmū'a number 1800 in the Hudāyī Collection of the Hacı Selim Aga Manuscript Library. It has been determined that the journal, which is the subject of our study, was compiled in the second half of the 17th century. The compiler of the journal is Hasan Rızāyī-i Aksarāyī, one of the important sufi poets of the 17th century, who also has many poems in the work. There are poems of 13 poets who lived in the 15th, 16th and 17th centuries in the mecmū'a, which consists of 85 leaves. These are 'Atayī, Bīçare, Eşrefoğlu Rūmī, Fenāyī, Gafūrī Efendi, Mahmud Nāmī (?), Necātī, Keşfī, Rızāyī, Sehrī, 'Ulvî, Uftāde and Veysī. In addition, along with some verse letters of Hasan Rızāyī-i Aksarāyī, the compiler of the journal, there are Arabic verse sermons belonging to different authors in some leaves of the journal. It is seen that no criteria are taken as basis in the sequence of the mecmū'a, which contains 212 poems in total.