Galata Mevlevihanesi 161 numaralı şiir mecmuası
The poem journal numbered 161 in Galata Mevlevihanesi
- Tez No: 477263
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, Klasik Türk Edebiyatı, Çevriyazı, Tıpkıbasım, Dizin, İnceleme, Journal, Classical Turkish Literature, Transcription, Facsimile, Index, Research
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu çalışma, Süleymaniye Kütüphanesi Galata Mevlevihanesi Koleksiyonu 161 numaralı şiir mecmuasının transkripsiyonlu metnini incelemektedir. Mecmuada yer alan şiirlerin tanıtılması amaçlanmaktadır. Araştırma, mecmuanın derleyicisinin belirlediği bir tertip metoduna göre düzenlendiğini göstermiştir. Şiirlerde, vezin, nazım, kafiye ve redif önemli bir sıralama türü olduğundan, mecmuada yer alan şiirlerin buna göre sıralandığı ve mürettip, nazire veya benzer şiirlerin toplandığı tespit edilmiştir. Gazel/kalenderî mecmuası olarak adlandırabilecek bu eserin devrin rağbet gören şiir ve şairlerinin tespiti için önemli bir kaynak olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the transcribed text of the poem journal numbered 161 in the collection of Galata Mevlevihanesi which is located in the library of Suleymaniye. It aims to introduce the poems in the journal. The study has shown that the journal was organized according to a method determined by its compiler. It has been found out that the poems in the journal were sorted out according to meters, verses, rhymes, and repeated voices as these are important in the poems and that typesetters (mürettip), parallels (nazire), and similar poems were collected. It has been underlined that the work which can also be called as ode/kalenderî journal is an important source to identify the desired poems and poets of this period.