Ağa Hanlar ve günümüzdeki faaliyetleri
Aga Khans and their current activities
- Tez No: 477270
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH EKİNCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ağa Hanlar, İsmâ'îlîler, Kalkınma Ağı, Vakıf, Enstitü, Aga Khans, Ismailis, Development Network, Charitable Foundation, Institute
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 478
Özet
Bu çalışma, Ağa Hanlar olarak bilinen İsmâ'îlîlerin son dört imamlarının hayatlarını ve onların günümüzdeki faaliyetlerini ele almaktadır. Son iki yüz yılda yaptıkları faaliyetlerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma ile İsmâ'îlî imamların masum ve günahsız olduklarına mensuplarınca inandıkları tespit edilmiştir. Bu grubun başarısında en önemli rolün imamlarına olan bağlılıkları olduğu belirlenmiştir. Zekâtlarını imama vermelerinden dolayı yüzlerce okul, hastane ve finansal kurum kurdukları, vakıfsal faaliyetler ile insani yardımları organize ettikleri, enstitüler vasıtası ile akademik dünyada etkili konumlara geldikleri ortaya çıkarılmıştır. Din, dil ve ırk ayrımı gözetmeden hizmet vermeleri nedeniyle örnek bir toplum olarak görüldüklerine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the lives of last four Imams of Ismailis known as Agha Khans and their present activities. It aims to find out their activities in the last 200 years. The study has indicated that their members believe that Ismaili Imams are innocent and sinless. It has further shown that the most important factor of the success of this group is their loyalty to their Imams. It has revealed that they established hundreds of schools, hospitals and financial institutions; organized humanitarian aid through foundational activities and influenced the academic world with their institutions, on the ground of alms (zakat) which they pay to their Imams. It has been underlined that they are seen as an exemplary society due to their services to people regardless of race, language and religion.