İşletmelerde iş güvencesizliğinin tükenmişliğe ve performansa etkileri ve Adıyaman bölgesindeki işletmelerde bir uygulama
- Tez No: 477269
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Güvencesizliği, Tükenmişlik, İş Performansı, Tekstil Sektörü, Adıyaman İli Tekstil Sektörü, Lack of Guarantee in Occupation, Being exhausted, Work performance, Textile Sector, Textile Sector in Adıyaman
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
İş güvencesizliği toplumun önemli bir bölümünü etkileyen bir olgudur. Bu olgunun kaynakları genellikle ekonomik olmakla beraber, psikolojik, biyolojik ve toplumsal düzeylerde ortaya çıkabilmektedir. İş güvencesi, işin kalıcı olmasındaki güvence eksikliği olarak tanımlanır. Kişiler için işinden olmak aynı zamanda hayat şartlarının kalite yitimine uğraması olarak da değerlendirilebilir. Şüphesiz, iktisaden sebep olacağı problemler de oldukça mühimdir. Problemin büyük kısmınıysa şahsın maişet kaynağını yitirmesinin yarattığı maddî ve psikolojik değişikliklerle yaşadığı ümitsizlik ve tükenmişlik duygusu oluşturmaktadır. Bu durum, tüm ekonomik garantilerden mahrum olan insan kalabalığının meslekî adaptasyonuna ve performansına da kötü yönde tesir etmektedir. Bu çalışmada İş Güvencesizliğinin Tükenmişliğe ve de Performansa etkisi üzerinde durularak Adıyaman ilinde aktif olarak var olan ve bölge halkının geçimini sağlamasında yaygın bir sektör olan tekstil sektörü araştırılmıştır. Tekstil sektöründe çalışanların iş güvencesine bağlı olarak oluşacak tükenmişlik ve performans gibi kavramların çalışanlar üzerindeki ekonomik boyutu başta olmak üzere psikolojik ve fiziksel yönleri de ele alınmıştır. Adıyaman ilinde tekstil sektöründe ne kadar insan çalışmaktadır bunun ne kadarı bayan çalışan ne kadarı erkek çalışan, eğitim durumları, medeni halleri, sosyal güvenceleri gibi konular araştırılmıştır. Araştırmamızın kapsamında Adıyaman ilinde, sekiz tekstil fabrikasında çalışan toplam 100 kişi üzerinde araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, görülmüştür ki tekstil sektörü halkın çoğunun geçim kaynağını oluşturmaktadır. Tekstil çalışanlarının %60'ından fazlası kadındır. Tekstil çalışanlarının eğitim durumları ağırlıklı olarak lise ve ilköğretimdir. Araştırmamızın verileri, işletmelerin yöneticileri ve/veya çalışanlarına yönelik olarak hazırlanan anket formu aracılığıyla yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Araştırmamızın anketinde kırk sekiz soru bulunmaktadır ve toplamda yüz anket yapılmıştır. Yani anket çalışmamız sekiz işletme üzerinden yüz kişi tarafından cevaplandırılmıştır. Araştırmamızın bulguları, öncelikle frekans ve yüzde dağılım tabloları aracılığıyla sunulmuş ve sonrasında elde edilen veriler, araştırmamızın gayesine uygun olarak geliştirilen 5 hipotezin değerlendirilmesi için t testi aracılığıyla analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Lack of guarantee in occupation is a fact that effects the considerable part of the public. Reasons of this fact usually may come out with economical and also psychological, biological and social levels. Lack of guarantee in occupation is described as lack of guarantee in permanent of occupation. Being fired from a job for persons can also be considered a loss of quality of living conditions. The problems those will be occured economically are doubtlessly quite important. The important parts of this problem consist of people's desperation and being exhausted that caused by phsical and psychological changes came from losing their job. This situation, negatively effects the vocational adaptation and performance of the human population that are deprived of all economic guarantees. In this study, the textile sector, which is actively present in the province of Adıyaman and which is a widespread sector in the livelihood of the people of the region, has been researched with an emphasis on the effect of the Lack of Guarantee in Occupation on Fatigue and Performance. We dealt with the firstly economical, psychological and physical effects of being exhausted and working performance on Textile workers depending on the guarantee in their occupation. In Adıyaman, how many people are working in the textile sector, how many female employees, educational status, marital status, social security issues have been investigated. Within the scope of our research, a total of 100 people working in eight textile factories were researched in Adıyaman province. As a result of the research, it has been seen that the textile sector constitues the main source of livelihood for the majority of the people. More than %60 of the textile workers are women. The education levels of textile workers are mostly high-school and secondary school. The data of our research were gathered face-to-face by means of a questionnaire prepared for the managers and / or employees of the enterprises. There are forty-eight questions in our survey of our research and a total of one hundred survey were conducted. The findings of our study were presented primarily through the frequency and percentage distribution tables and the data obtained afterwards were analyzed by means of the t-test for the evaluation of 5 hypotheses developed in accordance with our research.