Ra'sü'l-Ayn tarihi (Ortaçağ Dönemi)
The history of Ra's al-Ayn (The period of Middle Ages)
  1. Tez No: 477271
  2. Yazar: ABDÜLBAKİ BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH EKİNCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ra'sü'l-Ayn, Ortaçağ, El-Cezire, Mezopotamya, Sergius, Takiyeddin Er-Ras'ani
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 408
Özet
Bu çalışma, Mezopotamya'nın önemli yerleşimlerinden biri olan Ra'sü'l-Ayn şehrini incelemektedir. Arapça ve İngilizce kaynaklar kullanılarak bu şehrin 375-1516 tarihleri arasındaki siyasi, sosyal ve ekonomik gelişiminin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma, Ra'sü'l-Ayn'ın, Roma döneminde ordugâh olarak bir lejyoner merkezi rolü üstlendiğini, İslami dönemde ise zamanla şehir olma özelliğini kaybedip, daha çok iktidar çatışmalarında tarafların stratejik olarak ellerinde tutmayı önemsedikleri bir mıntıkaya dönüştüğünü göstermiştir. 1516'da Osmanlı Devleti'nin bölgeye hâkim olmasıyla 15. Yüzyıldan itibaren devam eden sosyal ve ekonomik krizlerin sona erdiği tespit edilmiştir. Bu bölgede Rasülaynlı hekim Sergius, Ebubekir İbn-i Yusuf İbn-i Muhammed el-Hekim Takiyeddin Er-Ras'ani,El-Muafi İbn-i Süleyman er-Ras'ani,İshak İbn-i Zureyk el-Ras'ani,El-Kasım İbn-i El-Leys Ebi Salih er-Ras'ani,Hilal İbn-i Mahfuz İbn-i Hilal er-Ras'ani, Mansur En-Namri gibi önemli bilim insanlarının yetiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the city of Ra's Al-Ayn, which was one of the important settlements of Mesopotamia. It aims to find out the political, social and economic development of this city between 375-1516 via Arabic and English sources. The study has showed that Ra's al-Ayn played the role of a legionary centre as an army camp in the Roman period and that it lost the features of city in the Islamic period and turned into strategically important region in which the sides wanted to hold it for power conflicts. It has been found out that the social and economic crises which had been enduring since 15th century ended with the domination of the Ottoman Empire in 1516. It has been underlined that important scientists such as doctor Sargius, Abubakr ibn Yusuf ibn Muhammed al-Hakim, Takiyüddin ar-Ras'ani,El-Muafi ibn Sulaiman ar-Ras'ani,İshak ibn Zurayk al-Ras'ani, Al-Kasım ibn al-Lays Abi Salih ar-Ras'ani,Hilal ibn Mahfuz ibn Hilal ar-Ras'ani, Mansur An-Namri were trained in this region. Kewwords: Ra's al-Ayn, Middle Ages, Al-Jazira, Mesopotamia, Sargius, Takiyuddin ar-Ras'ani.