الاستفادة من التكنلوجيا في خدمة علم الحديث
Hadis ilim hizmetinde teknolojiden faydalanma
- Tez No: 477339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRETTİN BOLELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, İletişim Bilimleri, Religion, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Hadis yazılımları (programlar), Şer'î ilimlerde bilgisayarı kullanma, bilgisayar yoluyla Hadis Tahrici (elde edilmesi), The technology and prophetic Hadith, The programs of Hadith, The computer usage in Sharia sciences, Hadith authentication by means of computer
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Araştırma, asırlar boyu ilimlerin yazılma (kayıt altına alınma) tarihini ve hadis tahric ilminin (hadislerin kaynaklarını tesbit etme) doğuşundan bugünkü yaşadığımız modern teknoloji çağına kadar elde ediliş yöntemlerini ele almaktadır. Daha sonra, Peygamberimizin (s.a.v.) hadislerine hizmet için üretilen bütün yazılımlarla ilgili bir araştırmayı da gösteriyor. Ayrıca yazılımları üreten firmaların tanıtımlarını da yaparak, zamanımızda hadis öğrencilerine hizmet edebilen önemli yazılımlar hakkında daha detaylı bilgiler sunuyor. Bu yazılımlar dört adettir :el-Mektebetü'ş-Şamile, Cevâmiu'l-Kelim, el-Câmiu li'l-Hadisi'n-Nebevî, Camiu hadimi'l haremeyn. İstenilen faydayı sağlamak için telefon yazılımlarıyla desteklenmeli ki, buradaki amaç, hadis ilmiyle uğraşan üniversite öğrencileri ve araştırmacıların bilgisayarı kullanırken teknolojik bilgilerini en üst seviyeye çıkartmak ve teknolojiden istifadelerini sağlamak ve yazılımları üreten firmaların hatalarını gelecekte tekrarlanmaması için - okutma , toplama ve vasıf yöntemlerini takip ederek – uyarmaktır. Araştırmanın sonuçlarından bazıları :Bilgisayar, şimdiye kadarki mevcut bütün imkanlarıyla Hadis ile ilgili kesin hüküm verme görevine ulaşamadı. Yazılımlar kitapların yerine geçemeyecektir . Tavsiyeler: Yazılımların (programların) sürekli geliştirilmesi gerek ki, daha önceki yapılanlar gibi yok olmasınlar. Bu konuda harcanan paraların ve yapılan gayretlerin boşa gitmemesi için bu alanda yapılmakta olan çeşitli çabaların birleşmesi gerek ki, daha iyi sonuçlar elde edilsin.
Özet (Çeviri)
The researches show the history documenting of sciences throughout eras and methods of authentication the hadiths since the beginning of Hadith authentication science arriving to the modern technology ages which we pass by. The researches also present methodology study for all kinds of productive computer programs to support the prophet's Hadiths ( Peace Be Upon Him ) which are familiar with productive companies for them. There are the most important programs which help the specialist students in Hadith these days. The programs are four; Almaktaba Alshamila, Jawamia Alkalim, Aljamia for The Holy Hadith, and Jamıa hadım alharameyn. We can see that mobile phone applications provide many advantages as well, so the purpose is to get advanced in the technological levels for the university and researches students in using computers, that related to prophetic tradition project, having advantages from technology capabilities and warning the productive programs for some faults to avoid them in the future. All we have mentioned should depend on the methodology, combination and description. The researcher results showed that the computer could not be the controller of judgement on the hadith until now, Although all abilities which had been gained. Moreover the programs could not replace the books instead. Finally, here are some pieces of advice: - Permanent development for programs to not be lost. - Uniting whole efforts in the domains of work to have the best consequences which can save money and time at the same time.