المقاصد التربوية في سورة النور
Nur suresinde eğitici amaçlar
  1. Tez No: 477338
  2. Yazar: ALI HAMEED OMAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMANNULLAH POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsîr, Mekâsid, terbiye, Nûr suresi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma, Nûr suresi'ndeki eğitim amaçlı ayetleri barındırmaktadır. Araştırma; konu ile ilişkili kavramların terim ve sözlük açısından ele alındığı giriş ile başlamaktadır. Söz konusu girişte Nûr suresi tanıtılmış ve ihtiva ettiği konular, surenin fazileti, iniş zamanı, nâsıh mensûh ve surede geçen müteşâbih ayetler hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde İslam dini kurallarının gayesi, eğitim zaviyesinden bir bakışla irdelenmiştir. Bu bölüm beş önemli başlık ihtiva etmektedir. Bunlar dinin, hayatın, aklın, neslin dolayısıyla zinanın yasaklanması ve son olarak da mal ve buna bağlı olarak maldan yararlanmanın yol ve kuralları ile her birisinin vasıtalarının korunması konularıdır. İkinci bölümde ise eğitimin değer ve amaçlarından bahsedilmiştir. Söz konusu bölüm beş alt başlıktan oluşmaktadır. Birinci başlıkta eğitim değerleri ele alınmıştır. Buna bağlı olarak ikinci başlıkta inanç eksenli eğitim değerlerinden bazı örnekler işlenmiştir. Üçüncü başlıkta Nûr suresinde zikredilen yaratılışta var olan eğitim değerlerine değinilmiş; söz konusu surede zina ve iftira gibi sakındırılan kötü alışkanlıklardan ve iffet, yaratıcıya ve resulüne itaat gibi teşvik edilen iyi huylardan bahsedilmiştir. Dördüncü başlıkta toplumsal eğitimin değerleri üç fasılda ele alınmıştır. Birinci fasılda toplumsal eğitim değerlerinin önemi işlenmiştir. İkinci ve üçüncü fasıllarda ise Nur suresinde konu edilen af ve hata yapanlara yeni bir şans verme ahlakı ile bir mekana girmeden önce izin isteme örnekleri verilmiştir. Beşinci ve son başlıkta da Nur suresindeki rasyonel eğitim amaçları incelenmiştir. Evliliğin teşvik edilmesi, örtü, nefsani arzulara uymaya karşı bireyin uyarılması bu örneklerden bazılarıdır. Çalışmanın sonunda ise araştırma neticesinde varılan bulguların yer aldığı sonuç ve yararlanılan kaynakların bulunduğu kaynakça kısmı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research contains the educational intentions that exist in (Sura Nur),It was useful for the research to begen with prelusive part, I mentioned the definition of the title expressions linguistically and termly, then in this part I declared the definition of to express what that it contains, then I declared the valuation of it had came down, and The Ayats had been cancelled, and those had cancelled them. And the Ayats that are homologous in Sura Nur. In the second part I talked about the educational view of Islamic law intentions. It contains five important researches which are: protecting religion and the way to do that, protecting soul and the way to do that, protecting mind and the way to do that, protecting the race of humanity and the way to do it and warned about adulterous , the last keeping money and how to invest it and how to do it. In the third part I talked about the intentions of educational principles, it contains four researches ,in the first one I talked about the term of educational principles then I declared some educational principles of Faith. In the second I talked about connate educational principles in Sura Nur, talking about bad behaviors that Sura Nur warned about, like adulterous, calumny. Then I talked about good behaviors that Sura Nur ordered to do them, like obeying God and Prophet (peace be upon him), chaste . Then in the third part I talked about the principles of educational sociology, It contains three researches in the first one I declared the importance of educational sociology, I chose two samples of it in Sura Nur: apologizing , assoil In the final and the fourth part I talked about the intentions of protecting education In Sura Nur like : cheering on marrage, Hijab, and warning about stepping behind (Satan). At the end of the research I mentioned the most important goals that that I reached . And mentioned a list of the resources that the research had extracted from.