البنوك الاسلامية في كردستان العراق ومدى إلتزامها بالشريعة الاسلامية (دراسة تحليلة)
El-Bunuku'l İslamiyye fi Kurdistani'l Irak ve Meda İttizamiha Bişeriati'l-İslamiyye
- Tez No: 477340
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Hukuk, Banking, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam, banka, İslami bankalar, Irak, Hukuk, Islam, bank, Islamic banks, Iraq, law
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu tez Kuzey Irakt'a bulunan İslamî bankaların İslami hassasiyetlere göre çalışıp çalışmadıkları irdeleyen kapsamlı bir çalışmadır. Çalışmamızda Kuzek Irak'taki tüm İslami bankalar mercek altına alınmış ve bu bankaların iş ve işlemlerinde İslami ölçütlere dikkat edilip edilmediği araştırılmıştır. Bankalardaki işlemlerden İslami olanlar ve İslama aykırı olanlar belirlenmiştir. Kuzey Irak Bölgösel Kürt Yönetimi bölgesinde bu güne kadar akademik açıdan bu konuda her hengi bir çalışma yapılmamıştır. Bu açıdan bu tez ilk defa olarak bölgedeki İslami bankacılığın iş ve işlemlerini İslami açıdan ortaya çıkarmaktadır. Kuzey Irak'taki İslami bankalar yönetimin belirlediği ve İslami olmayan kanunlar çerçevesinde çalıştığı için bu konuda pek çok proplemler meydana gelmektedir. Bu durum dünyadaki bütün İslami bankalar için geçerlidir. Çalışmada bu asırda İslami bankacılığın önemine değinmiştir. İslami bankaların olmasının zaruri olduğu kanısına varılmıştır. Müslüman halkın faize bulaşma korkusu bu bankaların varlığını olmazsa olmaz kılmıştır. Ancak hem sözde hem de amelde (teori ve pratik) İslami kurallara göre çalışmaları şarttır. Bu çalışma konu ile ilgili hem eski asır alimlerin görüşlerini hem de günüzdeki alimleri görüşleri incelenmiş ve özellikle ihtilaflı konular araştırılarak sağlıklı ve doğru sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the Islamic banks in Iraqi Kurdistan and the extent of their adherence to Islamic law. The researcher studied and explored the activities and actions of the Islamic banks in the Kurdistan of Iraq، accordingly he has stated what is the true and incorrect relating these activities and actions. This study is unique in its search for exploring the facts about Islamic banks from investments and banking systems. Islamic banks in Iraqi Kurdistan operate under laws that do not make interest (riba) account by their financial and economic regulations، as is the case with most Islamic banks. The focus of this study is on the importance of the existence of Islamic banks nowadays، providing that they are in accordance with the provisions of Islamic law in words and actions; that many people refuse to deal with anything that would lead to usury or riba. This study is based on the descriptive approach in showing the views of the old and contemporary Islamic scholars and presenting their correct opinion on the issues that they have had different opinions. The field study of the Islamic banks in Iraqi Kurdistan found that it suffers from problems in both banking services and the business of the bank. Therefore, the first chapter should include the definition of Islamic banks, and talk about the supervisory authority Legitimacy and the second chapter should devote to the areas of work of Islamic banks, and reference to the most important finance and investment in Islamic banks, and then talk about a field investigation on Islamic banks In Iraqi Kurdistan, and the methodology of research in it. In the conclusion, it is pointed to the most important findings of the research that the researcher found them, then Followed by some important recommendations.