Türkiye'de yetişen bazı farmasotik bitkilerin x-ışınları floresans emisyon transmisyon tekniği ile incelenmesi
Investigation of some pharmaceutical herbs growing in Turkey by the x-ray fluorescence emission-transmission (E-T) technique
- Tez No: 47734
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: X-ray fluorescence technique, pharmaceutical herbs Emission- Transmission method
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Türkiye'de yetişen çok sayıda farmasotik bitkilerin ilaç sanayiinde ve halk arasında yaygın olarak, tedavi amacıyla, rasgele kullanıldığı bilinmektedir. Bu çalışmada, farmasotik bitkilerden diüretik olan Tarla Atkuyruğu, Mısır Püskülü, Sığırkuyruğu Çiçeği, Huş Ağacı Yaprağı ve Altın Çiçeğinin anorganik yapıları X- ışını floresans spektrokopisi, emisyon - transmisyon (E -T) metodu ile incelenmiştir. Artırma etkisinin ihmal edilebildiği biyolojik örnek analizlerinde referans madde kullanmaksızın uygulanabilen E-T metodu için, bitki örnekleri kuru ve yaş formlarda orta kalınlık (intermediate thickness) bölgesinde hazırlanmıştır. Enerji dağılımlı X-ışını floresans spektrometresi kullanılarak kantitatif analizleri yapılan bitki örneklerinde bulunan elementlerin, demlenme süresi içinde çaya geçiş oranları hesaplanmıştır. Böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılan bu bitkilerde insan sağlığına zararlı element görülmemiştir. Diğer elementlerin kuru ve yaş formlardaki miktarlarının değişken oldukları gözlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER : X-ışını floresans tekniği, farmasotik bitkiler, Emisyon - Transmisyon metodu
Özet (Çeviri)
It is known that a lot of pharmaceutical herbs growing in Turkey are widely used pharmacy and public health by aim at cure randomly. In this study, inorganic contents of diuretic herbs of Folia Betulae, Stylus Maydis, Flores Verbusci, Equisetum Arvense and Flos Helichrysi were investigated by using Emission-Transmission method of X-ray Fluorescence technique. In the biological sample analyses in which enhancement effect is neglectable, for Emission- Tranmission method which is applicable without using reference material, herb samples were prepared in dry and wet forms. The leaching ratios of elements in these herbs in the period of steaming were calculated. In these herbs which are used in the cure of kidney diseases, toxic elements were not found. It was observed that the other element contents in the dry and wet forms are different.