Geri Dön

Understanding the effect of orientation information on spatial frequency processing

Oryantasyonun esnek uzamsal frekans üzerindeki etkileri

  1. Tez No: 477397
  2. Yazar: GİZEM YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: mental şablon, uzamsal frekans, esnek kullanım, oryantasyon, internal template, spatial frequency, flexible usage, orientation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 95

Özet

Her görsel örüntü çeşitli fiziksel bilgilerin birleşiminden oluşmaktadır. Görsel sistem, gerekli görsel bilgiyi çok kısa bir sürede karmaşık örüntüler arasından çıkartabilir (Gazzaniga ve Mangun, 2014). Bu olağanüstü işlem hızı, karmaşık bir sahnenin anlamını (özünü) 50 ms' de anlamamızı sağlamaktadır (Oliva & Torralba, 2006). Görsel sisteminin bu olağanüstü özelliğinin bir uyarı tabanlı görsel analizi (Palmer, 1999) yansıttığı varsayıldığı halde, sahne algısı, görsel uyaranlara ilişkin hedefler, beklentiler ve bilgilerden de etkilenmektedir. Bu çalışmada, karmaşık sahnelerin konfigürasyonundaki benzerliklerden kaynaklanan beklentilerin, esnek SF işlemesini nasıl şekillendirdiğini incelemek amaçlanmıştır. Araştırma sorusunu incelemek amaçlı iki deney yürütülmüştür. Her iki deneyde de aynı oryantasyona sahip sahnelerdeki kategorizasyon performansları, farklı oryantasyon bilgisine sahip sahnelerdeki performans ile karşılaştırıldı. Birinci çalışmada, uzamsal frekans belirginliğinin esnek uzamsal frekans kullanımına etkisi tekrar gösterildi ve bu etki oryantasyon bilgisinin uzamsal frekans işlemedeki rolünü incelemekte kullanıldı. Beklendiği gibi, farklı oryantasyon bilgisine sahip sahnelerin kategorize edilmesi istenilen grubun sahneleri daha seri şekilde kategorize ettiği bulundu. İkinci çalışmada, hibrit tipinin etkisi değerlendirildi ve kategorize edilmesi istenilen sahnelerin hibritlerde kullanılmasının değil, aynı kategoriden gelen sahnelerle oluşturulan hibritlerin uzamsal frekansların esnek kullanımı üzerinde bir etkisi olduğu gösterildi. Bu sonuçlar, katılımcıların uzamsal frekans kanallarını esnek bir şekilde kullanabildiklerini ve oryantasyonun esnek uzamsal frekans kullanımını kolaylaştırarak kategorizasyon hızı üzerinde bir etkiye sahip olduğunu gösterdi. Kategorize edilecek sahneler arasında oryantasyon farkının olmadığı durumlarda, katılımcıların sahneyi tanımlamak için zaman harcadığı ve dikkatin yönlendirilmemesi istenilen uzamsal frekans kanallarından daha yüksek bir müdahale geldiği gözlendi. Bu sonuçlar hem geç geri besleme mekanizmalarının hem de hızla yenilenen geri besleme mekanizmalarının sahne algısında rol aldığını ve görsel sistemin sahneleri kısa sürede doğru bir şekilde kategorize etmek için bazı stratejiler kullandığını göstermektedir.

Özet (Çeviri)

Every visual pattern that we see comprises a combination of various physical information. Human visual system could extract the necessary visual information from vast amount of visual patterns in a very short time (Gazzaniga & Mangun, 2014). This remarkable processing speed makes us capable to understand the meaning (gist) of a complex scene within 50 ms (Oliva & Torralba, 2006). While this remarkable feature of human visual system is assumed to reflect a stimulus based visual analysis (Palmer, 1999), scene perception is also influenced by goals, expectations and knowledge about the incoming visual stimuli. This study was conducted to examine how expectations produced by similarities in configuration of complex scenes shape flexible spatial frequency processing. To assess this research question, we conducted two experiements. In both, performances in categorization with similar and categorization with different orientation tasks were compared. In the first experiment, the effect of scale certainty on flexible SF usage was replicated and used to assess the role of orientation information in SF processing. As it was expected it was found that participants in categorization with different orientation information group categorized scenes more rapidly. In the second experiement, the effect of hybrid type was assessed and it was found that not task relevance but congruency has an influence on flexible SF processing. These results showed that participants could use SF cahnnels flexibly and orientation takes role in categorization speed by facilitating flexible SF usage. In the absence of orientation difference, participants spent time to identify the scene and a higher interference from the non-attended SF was observed. Therefore both late and reccurent feedback mechanisms take role in scene perception and visual system use some strategies to categorize scenes accurately in a short time.

Benzer Tezler

  1. Biyomagnetik olaylar

    Başlık çevirisi yok

    M.TOGAN ÇANDIR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. İNCİ AKKAY

  2. Sincap kafesli asenkron makinenin rotor alan yönlendirmeli kontrolü

    Rotor field-orientation control of a squirrel cage induction machine

    SAFFET ALTAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1995

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. M. EMİN TACER

  3. Görme engelli bireylerin peyzajı algılama biçimlerinin anlaşılması

    Investigation of the visually impaired individuals' perception of the landscape

    DUYGU ÖZGÜR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Peyzaj Mimarlığıİstanbul Teknik Üniversitesi

    Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HAYRİYE EŞBAH TUNÇAY

  4. Kent imgesi ve elektronik ortamda temsil edilmesi

    Image of the city and it's representation over the electronic environment

    CAVİT ERGÜN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    MimarlıkYıldız Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ZEKİYE ABALI

    PROF. DR. ZEKİYE YENEN

    YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BAYTİN

  5. Mimaride, belirleme, belirme ve girişler

    Determination, appearance and entrances in architecture

    DOĞAN ARDA BESET

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    MimarlıkDokuz Eylül Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NERİME CİMCOZ