Kent imgesi ve elektronik ortamda temsil edilmesi
Image of the city and it's representation over the electronic environment
- Tez No: 95077
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE ABALI, PROF. DR. ZEKİYE YENEN, YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BAYTİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kent, imge, referans, simülasyon, Beyoğlu vııı, City, image, landmark, simulation, Beyoğlu IX
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
TEZ ÖZETİ Kent sakinlerinin, yaşadıkları çevre hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. İnsanlar, çevresel bilgilerini arttmken, mekan ile ilgili yer, yön ve ölçek bilgilerini de geliştirirler. Büyük kentlerde ve apartmanlarda yaşayan insanlar, kendilerini belirli bina cephelerini, caddeleri, meydanları ve simgesel yapılan baz alarak yönlendirirler. Akılda kalıcı bir çevrenin oluşması için, kent imgesinin net şekilde anlaşılabilmesi ve vurgulanması gerekir. Çevresel imgeyi oluşturan belli öğeler, bilgisayar ortamında yapılan kentsel tasarımlarda da temel teşkil etmektedir. Gerek içinde yaşadığımız kentlerde, gerek elektronik ortamdaki yaratılmış çevrelerde, mekansal yönlenme ve yol bulma konularında benzer sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu incelemeler doğrultusunda kentsel imgenin fiziksel çevre ve bilgisayar ortamındaki oluşumu incelenmiş, vurgulanması için yöntemler araştırılmıştır. e Tezin giriş bölümünde bu araştırmanın amacı, kapsamı ve yöntemi özetle anlatılmıştır.. Giriş bölümünden sonraki ikinci bölümde, imge ve kentsel imge kavramlarının açıklamaları yapılmış ve akılda kalıcı çevreleri oluşturan öğeler anlatılmıştır. Kentsel imgeyle ilgli yapılmış olan çalışmalar incelenmiş ve bilişsel haritaların, imgenin oluşumundaki önemi incelenmiştir. Ayrıca çevresel imgeyi etkileyen faktörler sınıflandırılmış ve her kente kimliğini veren elemanlar ortaya koyulmuştur. 9 Kent imgesini oluşturan bileşenlerden röper noktalan, yol bulma ve mekansal yönlenme ile ilgili çalışmalara temel olarak alınmaktadır. Üçüncü bölümde görsel iletişimin giderek önem kazanmasıyla oluşan elektronik çevrelerde ve gerçek dünyada, röper kavramının nasıl kullanıldığı çeşitli örneklerle incelenmiştir. ® Dördüncü bölümde, çevresel imge konusunu ilk kez irdeleyen kent plancısı Kevin Lynch'in öne sürdüğü elemanların yapıcı bir tasarım aracı olarak yararlan, bilgisayar ortamında yapılan çalışmalarla ele alınmıştır. Bu bölümün sonunda Lynch'in yıllar önceki çalışmasına yöneltilen eleştirilerin, yapılan güncel çalışmalarla olan ilişkisi değerlendirilmiştir. » Beşinci bölümde multimedya alanındaki teknolojilerin hızlı gelişimiyle, ortaya çıkan sanal kentler araştalarak, internet üzerinden 3 boyutlu sunumlan incelenmiştir. Aynca Coğrafik Bilgi Sistemlerinin kentsel çalışmalardaki avantajlan açıklanmış ve internet üzerinden kullanımı anlatılmıştır.. Altıncı bölümde Beyoğlu bölgesinin kısa bir tarihçesi anlatılmış, yapılan simülasyon için İstiklal Caddesi' nin seçilmesinin nedenleri açıklanmış ve simülasyonun gerçekleştirilmesindeki yöntem ele alınmıştır. » Son bölümde tezin içeriğine ilişkin çeşitli sonuçlar ortaya koyulmuştur. Son yıllarda görsel iletişiminin yaygınlaşması çeşitli alanlarda simulasyonlann gelişmesine neden olmuştur. İnteraktif bilgisayar teknolojileriyle yaratılmış sanal dünyalann içinde simule ederek insanlann tepkileri ölçülmektedir. İnternet teknolojisindeki hızlı gelişmeler sonucu web üzerinden yayınlanan 3 boyutlu kentsel mekan sunumlan artmıştır. Bu çerçevede akılda kalıcı bir kent imgesi oluşturmak için bilgisayar simulasyonlanndan yararlanarak İstiklal Caddesi'nin önemli yapılan vurgulanmıştır. Bu çalışma sonucu ortaya çıkan simulasyona cd- rom formatmda ulaşılabilecek ve bölgesel bir kent kılavuzu niteliğinde yararlanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT City inhabitants need to be informed about the environment they dwell in. While gaining environmental knowledge, they also develop a spatial awareness on the place, direction and scale of their surroundings. Living in a large, urban setting and in apartments, they orientate themselves based on street facades, streets, town squares and imageable buildings. Therefore, a memorable urban environment requires the understanding and emphasis of the urban image. Certain elements that form the environmental image also serve as the basis of computer aided urban designs. Similar spatial orientation and navigation problems have been observed in both real city settings and city designs constructed in electronic environments. In line with these surveys, the formation of the city image in both physical settings and computer environments are observed and methodologies are researched for emphasizing it.. In the introduction the aim, scope and the method of this research is generally summarized.. Following the introduction, the second section details the definitions of“image”and“city image”concepts, as well as the basic elements of indelible environments. Previous studies on city are explored, in addition to the effect of cognitive maps on establishing the city image. In addition, factors behind the city image are classified and elements that identify the urban settings are listed. ® Landmarks are one of the basis of studies on navigation and spatial orientation. The Third section provides several examples of how landmarks are utilized in both electronic environments that are gaining significant importance through the development of visual communication and physical settings.. The Fourth section explores the benefits of using the elements developed by Kevin Lynch, the first urban planner to study the city image concept, as constructive design tools in computer-aided environments. At the end of the section, the relationship between the critics on Lynch's work and current studies are detailed.. In the Fifth section, cyber-cities, constructed as a result of rapid technological developments in the multimedia field, are explored, as well as their 3 dimensional representations over the Internet. Besides the benefits of Geographic Information Systems on urban design are investigated, with descriptions of their usage on the Internet. ® In the Sixth section a short history of Beyoğlu district is given and the reasons for choosing istiklal Street to be used in the simulation are explained. The method which is used in creating the 3 dimensional simulation is detailed. 9 In the last section, results relating to the content of the thesis are put forward. The expansion of visual communication tools in the last years has benefited the use of simulations in several different fields. Human responses are being studied in cyber surroundings through simulations formed in interactive computer technologies. As a result of fast developments in Internet technologies, three dimensional urban space presentations have proliferated. In this context, significant buildings in istiklal Street have been emphasized using computer simulations, in order to create a memorable city image. This simulation will be accessible over a cd-rom, and will be able to serve as a 3 dimensional city guide.