37 numaralı Tapu Tahrir Defterinin 789-888 sayfaları arasının transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Numbered 37 certi̇fi̇cate of ownership Tahrir Notebook's pages between 789-888 transcription and evaluation
- Tez No: 477425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KIVRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tahrir Defteri, Karahisar-i Şarki, Koylu Hisâr, Tahrir Defteri, Karahisar-i Şarki, Koylu Hisâr
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Tapu tahrirleri Osmanlı Devleti'nin sosyo-kültürel yapısını, ekonomisini, siyasi ve idari yapılanmasını ve tahririn yapıldığı bölgenin kültürel yapısı ile bölgenin ekonomik faaliyetleri ve nüfusu hakkında önemli bilgiler verir. Tahrirler, Osmanlı Devleti tarihini araştırmak için ana kaynak olduğu gibi içerdiği bilgiler nedeni ile şehir tarihi hakkında da önemli bir kaynaktır. Çalışmamız Türk tarihi ve kültürü bakımından önemli bir yere sahip olan Tapu Tahrirlerinden 1485 yılında oluşturulan ve Karahisar-i Şarki ve Koylu Hisâr kazalarını kapsayan 37 numaralı Tapu Tahrir Defterinin 789-888 sayfaları arasından oluşmaktadır. Çalışmamızı oluşturan kısımda Karahisar-i Şarki ve Koylu Hisâr kazaları ile kazalar kırsalında devletin alması gereken vergiler ve bu vergilerin nelerden oluştuğu kayıtlıdır. Bu kayıtlar doğrultusunda Karahisar-i Şarki ve Koylu Hisâr'ın sosyo-kültürel, ekonomik ve idari durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Karahisar-i Şarki ve Koylu Hisar kazaları Osmanlı toprak sistemine göre taksimi, nüfusu ve gelir kaynakları bakımından incelenmiştir. Bölgenin 1485 yılında sosyo-kültürel ve ekonomik kaynakları değerlendirilmiştir. Her iki kazanın da Osmanlı toprak rejimi gereği tımara verildiği görülürken bölgede geliri 20.000 akçeden fazla olan ze'amet toprakların varlığına rastlanmıştır. Tımar toprakları incelendiğinde gelirlerinin oldukça düşük olduğu saptanırken hassa topraklarının varlığı da görülmüştür. Bölgede vakıf arazilerinin yanısıra özel mülkiyet sahiplerinin de mevcut olduğu görülmüştür. Söz konusu kazalarda bir çok yerleşim biriminin terk edilmesine rağmen üretim faaliyetlerinin dışardan gelen çiftçiler aracılığı ile yapıldığı görülürken yerleşimin olduğu köylerin ise çoğunun birkaç haneden ibaret olduğu saptanmıştır. Dönemin sanayi işletmesi olarak bölgede değirmenlerin varlığı görülür iken hububat üretiminin her köy ve mezra'ada yapıldığı tespit edilmiştir. Meyve ve sebze üretimi çiftçinin ailesine yetecek kadar üretildiğinden çoğu kez genel başlık altında TT 37'ye kaydedilerek türleri nadiren yazılmıştır. Tarımın beraberinde hayvancılık yapıldığı tespit edilirken küçükbaş hayvancılığı ve arıcılık bölge halkının geçim kaynakları arasında tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sertificate of ownerships give to us important informaton about Government's socio-culture, economy, political, and administrative structure and making tahrir of area's cultural structure and the act of region and population. Tahrirs, are both main resourche for the Ottoman Government history and thanks to their contained information, they rae very important resource for the cities. Our study consists of 789-888 pages of the Tahrir Book, number 37, which was formed in 1485, which hanan important place in terms of Turkish history and culture and which includes Karahisar-i Şarki and Koylu Hisar accidents. İn the part that makes up our work, Karahisar-i Şarki and Koylu Hisar are registered with the accidents and accidents that the state should take in the rural areas and what these taxes are made of. İn line with these records, socio-cultural, economic and administrative status of Karahisar-i Şarki and Koylu Hisar were tried to be revealed.According to the territories system of Ottoman Karahisar-i Şarki and Koylu Hisar town were investigated in terms of theı rpartition, population and income. İn 485years social-cultural and economic sources of the region were used while seen both of two towns were used at feudality in needs of Ottoman territorie's regime, being incomes were more than 20.000 akçe lands were discovered in this territory(region). When investigated fedual territories, it was dedected that incomes were absolitely less and hassa lands were, as well. İt was seen that owners of personal property were, besides land of founddation, in this region. İn these towns, although many sites were deserted while it was seen that production activities were done by fairmers who were outside and it was also detecdet that villages which were settled had some houses.While it was seen that mills were as industry factory in this age it was dedected that production of cereal was done in every village and hamlet. Since production of fruits and vegetables was sufficiently produced for farmer's family, in most times these records weren't recorded and written their types in TT 37. Besides agriculture while it was dedected husbandary was done, husbandary and apiculture were means of living for these region's people.