Marka değerinin belirlenmesi ve ölçülmesi üzerine finansal bir yaklaşım: Ampirik bir çalışma
Determination and measurement of brand equity a financial approach: An empirical approach
- Tez No: 477445
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ERKAN ALSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Değeri, Marka Değeri Belirleyicileri, Hirose, Brand, Brand Equity, Determinants of Brand Equity, Hirose Method
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Son yıllarda pazarda aynı ürün grubunda çok fazla sayıda marka bulunmaktadır. Bu durum, rekabeti güç ve çetin kılmaktadır. Bunun sonucu olarak da fiziksel faydalardan çok marka ve değer yaratma gibi soyut kavramların ön plana çıkmasına sebep olmuştur. İşletmeler, markalamayı önemli bir rekabet ve farklılık aracı olarak görmektedirler. Bunun sonucunda ise marka, farklılık oluşturmada önemli bir faktör olmuştur. Çünkü iyi bir marka ürüne değer katan önemli bir unsurdur. Sürekli çoğalan markalar sayesinde tüketiciler ve markalar arasındaki ilişkiler karmaşık bir hal almıştır. Marka değeri de marka ile beraber ön plana çıkmaktadır. Markanın, tüketici üzerindeki etkisi her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada marka ve marka değerinin belirleyicileri ele alınıp bu alanda geçmişten günümüze yapılan çalışmalar incelenmiş olup uygulama kısmında ise gıda sektöründe faaliyet gösteren firmaların marka değerleri Hirose yöntemi ile belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, there are many brands in the same product group on the market. This situation makes the competition tough. As a result, abstract concepts such as branding and value creation have come to the forefront rather than physical benefits. Businesses regard the branding as an important means of competition and diversity. So that, the brand became an important factor in making a difference. Because a good brand is an important element that adds value to the product. The relationships between consumers and brands have become complicated due to constantly growing brands. Brand equity also comes to the forefront with the brand. The influence of the brand on the consumer is increasing day by day.In this study, the determinants of brand and brand value were examined and the studies conducted in this field were analyzed. In the application part, the brand values of the firms operating in the food sector were tried to be determined by the Hirose method.