Farklılıkların yönetiminin örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyetine etkisi: İstanbul'daki 4 ve 5 yıldızlı otel işletmesi çalışanlarına yönelik bir araştırma
The impact of diversity management on organization commitment and intention to leave: A research on 4 star and 5 star hotels employees in İstanbul
- Tez No: 477471
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağlılık, Devam Bağlılılığı, Duygusal Bağlılık, Farklılık, Farklılıkların Yönetimi, İşten Ayrılma Niyeti, Nornatif Bağlılık, Örgütsel Bağlılık, Commitment, Commitment Continuity, Diversity, Diversity Management, Emotional Commitment, Normative Commitment, Organizational Commitment, Intention to leave
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
İşletmelerde çalışanları birbirinden ayıran birçok özellik söz konusudur. Bu araştırmanın amacı İstanbul'daki 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde farklılıkların yönetimin örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyetine etkisini belirlemektir. Araştırmada ilk önce yerli ve yabancı kaynak taraması yapılarak çalışmanın alt yapısı oluşturulmuştur. Çalışmanın alt yapısı oluşturulduktan sonra uygulama kısmını oluşturmak amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Anket üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde çalışanları kategorilere ayırmaya yarayan sorular yer almıştır. İkinci bölümde ise farklılık nedenlerini belirlemeye yarayan sorular yer almaktadır. Son bölümde ise çalışanların farklılık yönetimlerini, örgütsel bağlılıklarını ve işten ayrılmaya niyetlerini anlamaya yönelik sorulara yer verilmiştir. Ölçeklerde 1 ilgili maddeye kesinlikle katılmamayı, 5 ise kesinlikle katılmayı ifade edecek şekilde 5 noktalı derecelendirilmiştir. Araştırma analizlerinde öncelikle çalışanların kategorik özellikleri belirlenmiştir. Araştırma 400 çalışan üzerinde yürütülmüş olup bunların 153'ü kadın (%38,3), 247'ü erkek (%61,8) çalışanlardan oluşmuştur. Ankette yer alan ölçeklerin güvenirlik analizi incelemesi doğrulayıcı faktör analizi ile birlikte ele alınarak incelenmiştir. Ölçeklerde yer alan maddelerden (sorulardan) ölçeği doğrulamayan sorular ya da güvenirlik analizi ölçeği bozan maddeler ölçekten çıkarıldıktan sonra elde edilen maddelere dayalı ölçeklerin güvenirlikleri incelenmiş ve tüm ölçekler güvenilir bulunmuştur. Güvenirliğin bir ölçüsü olarak Cronbach's Alpha istatistiği esas alınmıştır Farklılıkların Yönetiminin Örgütsel Bağlılığa ve İşten Ayrılma Niyetine Etkisinin belirlenmeye çalışıldığı araştırmada bağımsız durumunda olan değişkenler Farklılıkların Yönetimi ve Örgütsel Bağlılık değişkenleri alınmıştır. Bağımlı değişken olarak çalışanları işten ayrılmaya niyeti incelenmiştir. Bağımsız konumundaki değişkenlerle bağımlı değişken arasındaki ilişkiler yapısal eşitlik modeli (YEM) ile incelenmiştir. Araştırma modelinde örgütsel bağlılık değişeni yerine örgütsel bağlılığın alt boyutları tek tek sınanmıştır. İşgörenlerde farklılıkların yönetimi ile duygusal bağlılık arasında istatistiksek açıdan anlamlı pozitif yönde ilişki belirlenmiştir. Çalışanlarda farklılıkların yönetimi ile işten ayrılma niyeti arasında istatistiksek açıdan anlamlı negatif yönde bir ilişki belirlenmiştir. Benzer şekilde, çalışanların örgüte olan duygusal bağlılıkları ile işten ayrılma niyeti arasında negatif yönde istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Ayrıca çalışanlarda farklılıkların yönetim algısı duygusal bağlılık üzerinden işten ayrılma niyeti üzerine dolaylı etkiye sahip olduğu belirlenmiştir Çalışanlarda farklılıkların yönetimi ile devam bağlılığı arasında istatistiksek açıdan anlamlı pozitif yönde ilişki belirlenmiştir. Çalışanların örgüte olan devam bağlılıkları ile işten ayrılma niyeti arasında ters yönde istatistiksek açıdan anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Ayrıca çalışanlarda farklılıkların yönetim algısı devam bağlılığı üzerinden işten ayrılma niyeti üzerine dolaylı etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışanlarda farklılıkların yönetimi ile normatif bağlılık arasında istatistiksel açıdan anlamlı aynı yönde ilişki belirlenmiştir. Çalışanların örgüte olan normatif bağlılıkları ile işten ayrılma niyeti arasında ters yönde istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Ayrıca çalışanlarda farklılıkların yönetim algısı normatif bağlılık üzerinden işten ayrılma niyeti üzerine dolaylı etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
There are many features that distinguish employees from each other in the businesses. The aim of this research is to determine the influence of the diversities in 4 and 5-star hotel businesses in İstanbul on the management's organizational commitment and intention to leave. At the beginning of the study, the substructure of the study has been established by making a search on the domestic and foreign sources. After forming the substructure, a survey study has been conducted in order to form the application part. The survey consists of three main parts. The first part includes some questions which are used to divide the employees into the categories. In the second part, there are questions to determine the causes of diversities. The last part includes questions about the employees' diversity management, organizational commitment and intention to leave. In the scales used in the surveys, 1 corresponds to strictly not to participate into the relevant item, 5 is rated 5 points to express strictly participation. The categorical characteristics of the employees have been determined primarily in the research analyzes. The survey has been conducted on 400 employees, of which 153 were woman (38.3%) and 247 were man (61%). The reliability analysis of the scales included in the survey has been examined together with the confirmatory factor analysis. The reliability of the scales based on the items obtained after removing the items, whose scales have not been confirmed, or which deviate the reliability analysis scale, out of the scales have been examined, and all the scales have been found reliable. Cronbach's Alpha statistic has been taken basis as a measure of reliability Variables, that are the causative variables in the research where the Influence of Diversity Management on Organizational Commitment and Intent to Leave has been tried to be determined, have been taken as Diversity Management on Organizational Commitment Variables. As an outcome variable, the employees' intention to leave has been examined. Relations between causative variables and outcome variables have been investigated by structural equation model . In the research model, the sub-dimensions of organizational commitment have been compared one by one instead of organizational commitment variable. Statistically, a significant parallel relationship has been found between the employees' diversity management and emotional commitment. A statistically significant opposite relationship between the employee's diversity management and the intention to leave has been found. Similarly, there was a statistically significant opposite relationship between the employee's emotional commitment to the organizational and the intent to leave. Moreover, it has been determined that the perception of employees' diversity management has an indirect impact on the intention to leave in terms of emotional commitment. There was a statistically significant parallel relationship between the diversity management and the continuity of the commitment among the employees. A statistically significant relationship has been seen in the opposite direction between the employees' continuity commitment to the organization and the intention to leave. Moreover, it has been determined that the employees' perception of diversity management has an indirect influence on the intention to leave the work in terms of the commitment continuity. A statistically significant parallel relationship has been seen between the employees' diversity management and normative commitment. A statistically significant relationship has been seen between the employees' normative commitments and the intention to leave in the opposite direction. Moreover, it has been determined that the employees' perception of diversity management has an indirect influence on the intention to leave the work in terms of normative commitment.