Risk yönetiminde iç kontrol sisteminin rolü: Bankacılık sektöründe bir uygulama
The role of internal control system in risk management: A practice in banking sector
- Tez No: 477487
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜPHİ ASLANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Denetim, İç Kontrol Sistemi, Risk, Risk Yönetimi, Internal Auditing, Internal Control System, Risk, Risk Management
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Korga, Selda,“Risk Yönetiminde İç Kontrol Sisteminin Rolü: Bankacılık Sektöründe Bir Uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, 2017. İç kontrol risklerinin yönetilmesi işletmenin yönetişim sistemi için önemli bir unsurdur. Etkin bir iç kontrol sistemi işletmenin faaliyetlerinin verimliliği ve etkinliğini sağlama, güvenilir finansal raporlama, faaliyetlerin ilgili kanun ve düzenlemelere uygunluğu, uzun dönemli kârlılık gibi hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca, işletmenin itibarını zedeleyen veya beklenmeyen kayıplara ilişkin önemli risklerin tanımlanması, değerlendirilmesi ve azaltılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, bankaların iç kontrol sisteminin etkinliğini değerlendirmek ve etkin bir iç kontrol sisteminin kurulması için COSO tarafından belirlenen kontrol ortamı, risk değerlendirme, kontrol faaliyetleri, bilgi ve iletişim, gözetim bileşenlerinin risk yönetimi süreci üzerindeki rolü ve önemini ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında Kırıkkale ilinde faaliyet gösteren bankaların çalışanlarına anket uygulaması yapılmıştır. Anket sonucunda elde edilen verilere frekans analizi, güvenilirlik analizi, korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonucunda iç kontrol bileşenleri ile risk yönetim süreci arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, çoklu regresyon analizinden elde edilen verilere göre etkin bir iç kontrol sistemini oluşturan bileşenlerin risk yönetimi süreci üzerinde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Korga, Selda,“The Role of Internal Control System in Risk Management: A Practice in Banking Sector”, Master's Thesis, 2017. Internal Control is a significant element for risk management as well as business management system. An effective internal control system enables a facility to stay active, sustain productive operations, produce reliable financial reporting, keep its operations in accordance with relevant statutes and regulations and achieve long term profitability. Besides, it plays a remarkable role in identification, evaluation and minimisation of certain risks causing unexpected losses and disreputability of the business. The goal of this study is to evaluate the effectiveness of internal control systems in banks and emphasize the role and impact on risk management, of control environment, risk assessment, control activities, information and communication, supervisory components provided by COSO in order to create an efficacious internal control mechanism. In the course of this study, surveys have been carried on among employees of the banks in the city of Kırıkkale. Consequent data have been analyzed in terms of reliability, correlation and multiple regression. Ultimately, correlation analysis has shown that there is a noteworthy and positive relation between internal control components and risk management process. Moreover, multiple regression analysis has revealed that components constituting an effective internal control system influence risk management process.