2000 yılı sonrası Türkiye'de yoksulluk ve sosyal politika
Poverty and social policy in post-year 2000 Turkey
- Tez No: 477486
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SITKI YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Sosyal Politika, Sosyal Yardım, Sosyal Koruma, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Poverty, Social Policy, Social Assistance, Social Protection, Ministry of Family and Social Policy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırma 2000 yılı sonrası Türkiye'de yoksulluk ve yoksullukla ilgili sosyal politikaları incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla TÜİK tarafından yayınlanan“Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması”,“Yoksulluk Çalışması”,“Sosyal Koruma İstatistikleri”ve yoksullukla mücadelede sosyal yardım hizmeti veren kumu kurum ve kuruluşlarının bu alandaki faaliyetleri incelenmiştir. Yapılan çalışmada incelenen veriler neticesinde Türkiye'de yoksullukla mücadele kapsamında uygulanan politikaların başarılı olduğu, 2000 ve 2015 yılı verileri karşılaştırıldığında gelir dağılımında iyileşmenin, yoksulluk verilerinde ise olumlu bir azalmanın yaşandığı ve sosyal koruma kapsamındaki kişi sayısında artış yaşandığı tespit edilmiştir. Türkiye'de yoksullukla mücadelede sosyal yardımların önemli bir yer tuttuğu değerlendirilmiştir. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarındaki sosyal yardım programlarının büyük bir kısmının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde toplandığı bunun yanı sıra Vakıflar Genel Müdürlüğünün, Milli Eğitim Bakanlığının, Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumunun ve Belediyelerin de sosyal yardım hizmetinde bulunduğu, yoksullukla mücadele kapsamında bu kurumlar tarafından çeşitli sosyal yardım programlarının geliştirildiği ve bu yardım programlarının yoksullukla mücadelede etkin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to investigate social policies related to poverty and poverty in Turkey after 2000. For this purpose, the activities of the institutions and organizations that provide social assistance services for poverty alleviation and the“Income and Living Conditions Survey”,“Poverty Study”,“Social Protection Statistics”published by TÜİK were examined. As a result of the data analyzed in the study, it was determined that the policies applied in the struggle against poverty in Turkey were successful and that the income distribution improved when there was a positive decrease in poverty data and the number of people in social protection increased. Social assistance in combating poverty in Turkey is considered to have an important place. In addition, most of the social assistance programs of public institutions and organizations are collected within the Ministry of Family and Social Policy, as well as the social services provided by the Directorate General of Foundations , Ministry of National Education, Higher Education Student Loans and Dormitories Institution and Municipalities, Help programs have been developed and these aid programs have been effective in combating poverty.