2000 yılı sonrası Türkiye'ye gelen göçmenlerin sosyo-kültürel özellikleri
Socio-cultural characteristics of immigrants coming to Turkey after 2000
  1. Tez No: 477502
  2. Yazar: ZELİHA GÜRLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SITKI YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Göç Türleri, Göç Teorileri, Uluslararası Göç, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Migration, Migration Types, Migration Theories, International Migration, Directorate General of Migration Management
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, çeşitli sebeplerle meydana gelen göç hareketlerinde Türkiye'nin coğrafi konumu, devlet politikaları ve ekonomik projelerle özellikle 2000 yılı sonrası uluslararası göç olaylarındaki yeri ve gelen göçmenlerin farklı sosyo-kültürel özelliklere sahip olduğu gösterilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 2013 yılından bu yana yıllık olarak çıkardığı göç raporları verileri başta olmak üzere farklı yıllarda yapılan saha araştırmaları verileri incelenmiştir. İncelenen bu veriler ışığında Türkiye'nin çeşitli sebeplerle farklı sosyo-kültürel özelliklere sahip göçmenler tarafından tercih edilen bir ülke konumunda olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca küreselleşen dünyada, uluslararası göç hareketliliğine sebep olan kaynakların artmasıyla Türkiye'nin göç hareketliliğindeki yerinin zamanla daha çok önem kazanacağı öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been tried to show that Turkey's geographical location, state policies and economic projects, particularly the migration in post-2000 international migration events, and the immigrants have different socio-cultural characteristics. For this purpose, the Ministry of Interior of the Republic of Turkey, Ministry of Interior General Directorate of Migration reports annually since 2013, mainly the data on the field of research conducted in different years have been examined. In the light of this data, it is concluded that Turkey is a country favored by immigrants with different socio-cultural characteristics for various reasons. Moreover, in the globalizing world, it is predicted that the place of Turkey in the migration movement will gain more importance with the increase of the sources causing the international migration movement.