Cemal Şakar'ın öykücülüğü ve öyküleri üzerine tematik bir inceleme
Cemal Şakar's narration and a thematic review on his stories
  1. Tez No: 477510
  2. Yazar: ERTUĞRUL GAZİ DERHEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLTEN BULDUKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cemal Şakar, 1980 Kuşağı, Arayış, İslâm Coğrafyası, Tematik İnceleme, Cemal Şakar, Generation of 1980, The quest, Islamic Geography, Thematic Review
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
1980 kuşağı öykücülerinden biri olan Cemal Şakar, bugüne kadar yayımladığı öykü, deneme ve inceleme türlerindeki eserleri ile edebiyatımızdaki yerini almıştır. Yaptığımız çalışmada yazarın öyküleri tematik olarak derinlemesine incelenerek, yazarın Türk öykücülüğündeki yeri saptanmaya çalışılmıştır. Öykülerini bireysel ve toplumsal temalar başlığı altında incelediğimiz yazar, yayımladığı ilk beş öykü kitabında bireysel temaları işlemiştir. Bu öykülerde baskın olan tema“arayış”tır. Yazar, 2010 yılında yayımlanan Sular Tutuştuğunda adlı eseriyle birlikte bireysel temaların yanında toplumsal temalara da öykülerinde yer vermeye başlamıştır. İslâm coğrafyasında yaşanan acılar ve zulümler, zor şartlar altında sokaklarda yaşama tutunabilmeye çalışan insanlar toplumsal temaların ana dayanağını oluşturur.
Özet (Çeviri)
Cemal Şakar, who is one of the narrator of 1980 generation, involved in our literature with his stories, essays and review works. In this study, the statue of the author was tried to determine in Turkish narration reviewing his stories profoundly in terms of their themes. The author whom we examined his stories under the topic of individual and social themes, dealth with individual themes in his first five publications. In his stories, the dominant theme was“quest”. With his story“Sular Tutuştuğunda”, which was published in 2010, the author started to include social themes in his stories as well as individual themes. The cruelty and giref in Islamic geography and the people who try to survive under bad conditions on the street constitute the main base of the social themes.