Sevgi Soysal'ın romanları üzerine bir inceleme
On a review of Sevgi Soysal's novels
- Tez No: 477509
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sevgi Soysal, Felsefî Antropoloji, İnsan, Roman, Özgürlük, Sevgi Soysal, Philosophical Antropology, Human, Novel, Freedom
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Türk edebiyatının önemli kadın yazarlarından olan Sevgi Soysal, insan ve kadın olmanın anlamını ve varlık alanını Yürümek, Yenişehir'de Bir Öğle Vakti, Şafak ve yarım bırakmak zorunda kaldığı Hoş Geldin Ölüm isimli romanlarında okuyucuya vermeye çalışmıştır. Elim bir hastalık nedeniyle erken yaşta kaybettiğimiz Sevgi Soysal, kısacık hayatına sığdırmış olduğu eserler ve bıraktığı izlerle edebiyat dünyasında yaşamaya devam etmiştir ve edecektir de. Konudan ziyade karakterlerle vermek istediğini veren Soysal, bu aşamada kendinden ve kendi hayatında olan insanlardan oldukça esinlenmiş ve onları romanlarınayansıtmıştır. Sevgi Soysal'ın romanlarında ortaya koyduğu bu karakterler, felsefî antropolojiye göre insan olmanın varlık koşulları açısından incelendiğinde, Soysal'ın bilen, isteyen, tarihselliği olan, yapıp-eden, tavır takınan ve özgür olan insanın, bu varlık koşullarını kendisini çevreleyen toplum içinde nasıl gerçekleştirdiği görülmektedir. Bu çalışmada Sevgi Soysal'ın hayatı, eserlerinde oldukça otobiyografik göndermeler olmasından dolayı ayrıntılı bir şekilde verilmiştir. Felsefî antropolojiye göre insan olmanın varlık koşulları açıklandıktan sonra Sevgi Soysal'ın romanlarındaki karakterlerde bu varlık koşulları incelenmiştir. İnsanın iyiyi ve kötüyü içinde taşıyan disharmonik yapısında, ortaya koyduğu yapıp-etmelerle hangi yönünü ortaya çıkardığını, bu yönün ortaya çıkmasındaki sebeplerin romanlarında nasıl verildiği belirtilmiştir. Sevgi Soysal'ın her romanıyla ortaya koyduğu meseleleri bir bütüne döktüğünde“insan”ı her yönüyle ele aldığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Sevgi Soysal, who is one of the most renowned writers of Turkish literature, aimed to transmit the meaning of being a human, and a woman and woman's presence in her Walking (Yürümek), An Afternoon in Yenişehir (Yenişehir'de Bir Öğle Vakti), Dawn (Şafak) and her unfinished novel Welcome Death (Hoş Geldin Ölüm). Sevgi Soysal, who passed away at an early age on account of a dire sickness, has lived on and will continue to live on in the world of literature with her works of art and their traces written in her short life. Soysal, who gave more importance to characters rather than themes, was inspired by herself and the people in her life and she reflected these in her novels. When these characters Sevgi Sosyal presented in her novels are analysed in relation to the existence conditions of being human according to philosophical anthropology; how the human, who knows, wants, has history, acts, takes a stand and is free; performs these existential conditions within the society that surrounds himself. The life of Sevgi Sosyal is given in detail in this study due to the fact that there are many autobiographical references in her works. In this study, after the existence conditions of being human according to philosophical anthropology is explained, these existential conditions are analysed in the characters in Soysal's novels. In the disharmonic structure of humanity which has both good and evil inside, which part the human reveals through his actions and the reasons why this part is revealed in her novels are explained in this study. When the issues that Sevgi Sosyal presents in all her novels are considered as a whole, it is shown that she handles“human”in all his aspects.