Popüler roman açısından Oğuz Özdeş'in romanları üzerine bir araştırma
A study about the novels of Oğuz Özdeş in terms of popular novel
- Tez No: 477535
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK ÇIKLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Popüler kültür, popüler romanlar, popüler aşk romanları, popüler tarihî romanlar, Oğuz Özdeş, Oğuz Özdeş'in romanı, Popular culture, popular novels, popular love novels, popular historical novels, Oğuz Özdeş, novel's of Oğuz Özdeş
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Popüler Roman Açısından Oğuz Özdeş'in Romanları Üzerine Bir Araştırma başlıklı bu çalışmada, popüler kültürün edebiyata ve Oğuz Özdeş'in romanlarına yansımaları incelenmiştir. Bu bağlamda, popüler edebiyatın en çok okunan türlerinden biri olan popüler romanlar ve Oğuz Özdeş'in popüler romanları konu alınmıştır. 1920'de Kırşehir'de doğan Oğuz Özdeş'in 1939'da ilk romanı, 1977'de ise son romanı basılmıştır. Kırk yıllık yazı hayatına kırk roman, bir hikâye kitabı, iki derleme, iki çizgi roman sığdırmayı başarmıştır. Bazı romanları filme uyarlanmıştır. Dergilerde ve gazetelerde hem yazılar kaleme almış hem de idarî görevlerde bulunmuştur. Özdeş, 1979 yılında hayata veda etmiştir. Bu çalışmada Oğuz Özdeş'in hayatı, kitap hâlindeki kırkı roman toplam kırk beş eseri, bazı gazete ve dergilerde yayınlanmış makaleleri incelenmiştir. Özdeş'in popüler roman türünde verdiği eserler bu çalışmanın temelini oluşturmuştur. Bu araştırmada, popüler romanların birçok araştırmacı tarafından kabul edilen ortak özellikleri tespit edilmiştir. Bu ortak özellikler çerçevesinde, Oğuz Özdeş'in kırk yıllık yazı hayatı boyunca yazdığı kırk roman incelenmiştir. İncelenen bu romanlardan yirmi altısı aşk, on dördü ise tarih konuludur.
Özet (Çeviri)
In this study, that is called“A Study About The Novels Of Oğuz Özdeş In Terms Of Popular Novel”, is examined the reflections of popular culture on Turkish literature. In this context, populer novel that is one of the most readen genre of popular literature is the subject of the study. Oğuz Özdeş was born in Kırşehir, in 1920. His first novel was published in 1939, his last novel was published in 1977. He wrote forty novels, one story book, two compilation books, two comic books in forty years during his literary life. His some novels were adapted to films. He worked as an author and administrator in periodicals. Özdeş died in 1979. In this study, life of Oğuz Özdeş, his forty four books, some articles in newspapers and magazines are examined. This study is based on popular novels of the author. Also, common characteristics that are accepted by many researchers of popular novel are established. Forty novels of Oğuz Özdeş that are written during author's literary life are examined in terms of these characteristics. Twenty six of these novels mention about love while fourteen of them mention about history.