İdari yargılama hukukunda yürütmenin durdurulması
Stay of execution in administrative jurisdiction
  1. Tez No: 477538
  2. Yazar: MAHMUT POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SURURİ AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İptal davası, yürütmenin durdurulması, açıkça hukuka aykırılık, telafisi güç veya imkânsız zarar, The action for annulment, Stay of execution, The unlawfulness in a clear manner, The unrecoverable or impossible losses
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
İdari işleme karşı açılan iptal davası, kural olarak idari işlemin uygulanmasını durdurmaz. İdari işlemin uygulanmasının durmasını isteyen tarafın mahkemeden yürütmenin durdurulması kararı alması gerekir. Bu ise ancak açılacak ya da açılmış bir iptal davasında söz konusu olur. Anayasa'nın 125. maddesinde ve İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. mad-desinde düzenlenen yürütmenin durdurulması, idari işlemin uygulanmasını dava so-nucuna kadar askıya alan geçici bir tedbirdir. İptal davasına sıkı sıkıya bağlı olan bu kurum, kişilerin hak ve hürriyetlerinin tam anlamıyla korunabilmesi için son derece önemlidir. Bu çalışmada, yürütmenin durdurulması kararı için gerekli olan esasa ilişkin iki şart ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Bu şartlar: a) İdari işlemin açıkça hukuka aykırı olması b) İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması şeklinde listelenmektedir. Ayrıca, kararın verilmesi için aranan usule ilişkin diğer şartlar da mahkeme kararları örnek gösterilerek açıklanmaya çalışılmıştır. Bunların yanı sıra çalışmada, yürütmenin durdurulması kararlarının uygulanması konusuna da değinilmiştir. Bu kararların uygulanmaması halinde hem idarenin hem de kamu görevlilerinin sorumlu olacağı ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It can be claimed that in principle, the action for annulment against the administrative act does not halt the execution of administrative act. The party wishing to suspend the execution of the administrative act must take a decision regarding stay of execution from the court. However, this can be only possible with an action for annulment that sued or will be sued. Stay of execution regulated in Article 125 of the Constitution and Article 27 of the Administrative Jurisdiction Procedures Law, can be accepted as a temporary measure in order to suspend practising of administrative act until the end of the trial. This institution, which is tightly bound up with the action for annulment, is crucial for the full protection of the rights and freedoms of the every single individual. In this study, two substantive conditions that are essential for the decision of stay of execution have been examined in detail. These conditions can be listed as below; a) The administrative act that is clearly unlawful b) The occurrence of unrecoverable or impossible losses as a result of implementing the administrative act. In addition, in order to be able to make decision, other procedural requirements have been explained by exemplifying the court decisions. In addition to these, the implementation of the decisions of stay of execution has been also analysed in this work. In the event that these decisions are not implemented, the responsibility of both administration and public officials has been examined.