Farklı toparlanma uygulamalarının yüzücülerde laktik asit düzeyine etkisinin incelenmesi
Analyzing the effect of different recovery implementations upon blood lactic acid level and hearth rate on swimmers
  1. Tez No: 477554
  2. Yazar: RİFAT SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzme, Anaerobik Egzersiz, Kan Laktik Asit (Yorgunluk), Fizyolojik Toparlanma, Swimming, Anaerobic Exercise, Blood Lactic Acid, Physiologic Recovery
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma, anaerobik yüklenmeler sonrası farklı dinlenme uygulamalarının laktik asit düzeyine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın araştırma grubu Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Erkek Yüzme sporcularından oluşmaktadır. Araştırmaya 15 gönüllü sporcu katılmıştır. Katılan sporcuların yaş ortalamaları 23.20 ± 2.69 yıl, boy ortalamaları 179.20 ± 7.26 cm. ve beden ağırlıkları 80.20 ± 10.29 kg.'dır. Bu araştırmada 3 farklı dinlenme metodunun fizyolojik toparlanmaya etkisi incelenmiştir. Araştırma için 10 dk. ısınma arkasından 15 dk' ılık su bramaksimal yüklenme antrenmanı uygulanmıştır. Aktif toparlanma için yüklenmeden sonra 5 dk.,10 dk., 20 dk.lar arasında aktif olarak hafif tempo koşu (jogg) yapılmıştır. Pasif dinlenme için, yüklenme sonrasında 5 dk.,10 dk., 20 dk. lar arasında hiç bir şey yapmadan, yatarak dinlenme yapılmıştır. Daha sonra masaj ile dinlenme için, masaj masası üzerinde alt ve üst ekstremite kaslarına 5 dk.,10 dk., 20 dk.lar arasında masaj yapılarak dinlenme sağlanmıştır. Bu 3 farklı toparlanma uygulamalarında laktik asit ve kalp atım sayısı ölçümleri her bir denek için yüklenmeden önce, yüklenmeden hemen sonra, yüklenmenin 5. ve 10. ve 20. dakikalarında alınmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 20.0 programı kullanıldı. Tüm değişkenlerin aritmetik ortalamaları, standart sapma değerleri, minimum ve maksimum değerleri hesaplandı. Dinlenme protokollerinin laktik asit ve kalp atımındaki farklılığı bulmak için bağımlı gruplarda tekrarlayan ölçümlerde iki yönlü varyans analizi (FRİEDMAN) testi uygulandı. Anlamlılık düzeyi olarak p0.05).Aynı şekilde farklı dinlenme yöntemlerinin kalp atım sayısı üzerine etkilerine bakıldığında test öncesinde, test bitiminin hemen sonrasında ve test bitiminin 5.dakikasında 10.dakikasında ve 20. dakikasında anlamlı düzeyde farklılığın bulunmadığı tespit edilmiştir (p>0.05). Sonuç olarak, yapılan araştırmada, farklı toparlanma yöntemlerinin laktik asid düzeyine benzer oranda etki oluşturmakla birlikte, görece olarak masaj ile toparlanmanın daha etkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is made to examine how various relaxation practices, which is done after anaerobic exercise, affect to the level of lactic acid. The team of the research consists of males wimmers of Tokat Gaziosmanpaşa University School of Physical Education and Sports. Fifteen volunteer swimmers join the study. Their average of age is 23.20 2.69 years; the average of length is 179.20 7.26 cm; and the average of weigth is 80.20 kg. This study is aimedto figure out how 3 kinds of relaxation practice saffectto physiologi calrecovery. For the active recovery, swimmers walk during 5,10 and 20 minutes after swimming. For the passive relaxation, they justlay on the chaiselong during 5, 10 and 20 minutes. Then, the upperand lower extremity musclesare relaxed with 5, 10 and 20 minutes massage. Inthese 3 kinds of relaxation practice, foreach swimmers, the level of lactic acid and heart rate are measured before swimming ,soon after swimming and also in every 5 th ,10 th and 20 th minutes of swimming. The SPSS 20.0 programme is used in the evaluation of theresults. All results which are different from eachother are calculated as the aritmetic mean; Standard deviation; and minimum, maximum rate. This study is designed as 3 types which are active relaxation, passive relaxation and also massage. FRIEDMAN test, non-parametric statistic altest, isapplied on the experimental group to find the difference of level of lactic acid and heart rate. Significance level of study is accepted as p 0.05. According to the analysis of results; before test, soonafter test and in every 5 th, 10 th and 20 minutes, different relaxation practices have not effects on the level of lactic acid when the effects of different rehxation proctice son the heart rate are amlyzed before the test soon after the test and in every 5th, 10th and 20th minutes, the same as the effects the level of lactic acid, it could not be found any differences on the heart rate. As a result , the level of lactic acid and the rate of the sportmen are analyzed to find the difference between relaxation practices. So, in there sarch different relaxation practices has the same effect on the level of lactic acid, beside the method of massage is more effective than the others.