Farkli ağızda çalkalama uygulamalarının futbolda dar alan oyunu sırasında psikofizyolojik cevaplar, kinematik profil ve teknik aktivite cevapları üzerindeki etkisi
The effects of different mouth rinse interventions on psychophysiological responses, kinematic profile, and technical activity responses during small-sided games in soccer
- Tez No: 937642
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF SOYLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Kafein, Karbonhidrat, Dar alan oyunları, Psikofizyoloji, Soccer, Caffeine, Carbohydrate, Small-sided games, Psychophysiology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, karbonhidrat (Karb) ve kafein (Kaf) ile kombine (Kaf+Karb ve Karb+Kaf) ağız çalkalama uygulamalarının 4'e 4 dar alan oyunları (DAO) sırasında teknik, psikofizyolojik ve kinematik tepkilere etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada tek kör, randomize, tekrarlı ölçüm tasarımı kullanılmıştır. Çalışmaya 16 genç amatör futbolcu (yaş: 16,56 ± 0,51 yıl) katılmıştır. Katılımcılar Yo-Yo Aralıklı Toparlanma Testi Seviye 1 sonuçlarına, mevkilerine ve antrenör görüşüne göre gruplara ayrılmıştır. Katılımcılar, setler arasında iki dakika dinlenme ile dört dakikalık dört setten oluşan DAO formatına katılmışlardır. Çalışmada katılımcılara, oyunlardan önce 25 ml'lik dört farklı solüsyonla ağız çalkalama tüpleri verilmiş ve 10 saniye boyunca çalkalamaları istenmiştir. Çözeltiler Karb (%6,4 oranında maltodekstrin, 1,6 g'a eşit), Kaf (%1,2 oranında kafein, 300 mg'a eşit) ve Karb ve Kaf kombinasyonundan oluşmuştur. DAO sırasında teknik aktiviteler yüksek çözünürlüklü kameralarla kaydedilmiştir. Kinematik performans değişkenleri ise sporcuların kollarına takılı saatler ve göğüs bantları ile takip edilmiştir. Tüm oyunlar öncesinde ve sonrasında sporcuların La değerleri ölçülmüş ve Brunel ruh hali ölçeklerine verilen cevaplar toplanmıştır. Oyunlar sonrasında ise sporcular Borg skalası, egzersiz keyfi ölçeği ve zihinsel çaba skalası doldurulmuştur. Çalışmada elde edilen bulgulara göre, psikofizyolojik yanıtlar açısından KAHort, %KAH, La, AZD, keyif ve zihinsel çaba değişkenleri ile yorgunluk ve gerginlik ruh hallerinde oyunlar arasında anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir (p>0.05). Karbonhidrat uygulamasında kızgınlık, Kaf+Karb kombinasyonunda şaşkınlık ve kafein uygulamasında canlılık ruh hallerinin lehine anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir (p19,8 km/sa hız bölgesinde uygulamalar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak, bu çalışma kafein ve karbonhidrat ağız çalkalama uygulamalarının futbolcularda psikofizyolojik, teknik ve kinematik tepkiler üzerinde farklı etkiler yaratabileceğini göstermiştir. Özellikle Karb+Kaf kombinasyonunun düşük ve orta hız aralıklarında performansı artırdığı, kafeinin ise zihinsel uyanıklık ve canlılık hissini desteklediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of carbohydrate (CHO), caffeine (CAF), and their combined mouth rinse interventions (CAF+CHO and CHO+CAF) on technical, psychophysiological, and kinematic responses during 4v4 small-sided games (SSGs). This study employed a single-blind, randomized repeated measures design. Sixteen young amateur soccer players (age: 16.56 ± 0.51 years) participated in the study. Participants were grouped based on their performances in the Yo-Yo Intermittent Recovery Test Level 1, playing positions, and coaches' evaluations. The participants took part in a small-sided game (SSG) format consisting of four sets of four minutes each, with a two-minute rest period between sets. In the study, participants were provided with mouth rinse tubes containing four different 25 ml solutions prior to the games and were instructed to rinse for 10 seconds. The solutions consisted of carbohydrate (CHO; 6.4% maltodextrin, equivalent to 1.6 g), caffeine (CAF; 1.2% caffeine, equivalent to 300 mg), and combinations of CHO and CAF (6.4% and 1.2%, respectively). During the SSGs, technical activities were recorded using high-resolution cameras. Kinematic performance variables were monitored via wrist-worn devices and chest straps worn by the players. Blood lactate (La) levels were measured before and after all games, and responses to the Brunel Mood Scale were collected. Following the games, participants completed the Borg Rating of Perceived Exertion (RPE) scale, the Physical Activity Enjoyment Scale (PACES), and the Mental Effort Scale. According to the findings of the study, no significant differences were observed between the games in terms of psychophysiological responses, including HRmean, %HRmax, La, RPE, enjoyment, mental effort, and the mood states of fatigue and tension (p > 0.05). However, significant improvements were found in the mood states of anger in the carbohydrate condition, confusion in the CAF+CHO combination, and vigor in the caffeine condition (p < 0.05). Additionally, the caffeine condition showed a significant difference in HRmax compared to the control and CAF+CHO groups (p < 0.05). In terms of technical performance, a statistically significant difference was observed between the conditions in unsuccessful pass activity (p < 0.05). A statistically significant difference was observed in total distance, in the speed ranges of 7.2-14.3 km/h and 14.4-19.7 km/h in favor of the CAF+CHO combination, while a significant difference was found in the 0.0-7.1 km/h speed range in favor of the CHO+CAF combination (p < 0.05). However, no significant differences were found between the conditions in the >19.8 km/h speed zone (p > 0.05). conclusion, this study demonstrated that caffeine and carbohydrate mouth rinse applications can have different effects on psychophysiological, technical, and kinematic responses in football players. Specifically, the CHO+CAF combination was found to enhance performance in low and moderate speed ranges, while caffeine supported mental alertness and vigor.