Assessment of the seismic behavior of different braced systems for mid rise steel buildings
Orta yükseklikli çelik yapılar için farklı takviye sistemleri sismik davranışlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 477716
  2. Yazar: JWTYAR KHWADA GHULAM GHULAM
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. MUSTAFA ÖZAKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal olmayan itme analizi, Temel kayma ve yer değiştirme, Sismik performans, çelik yapı yapımı, Destek sistemleri, Nonlinear pushover analysis, Base shear and displacement, Seismic performance, steel structure building, Bracing systems
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma 2, 4, 6 ve 8 katlı orta-katlı 2D çelik binalarda farklı açılı takviye geometrisi ile farklı tip takviye sistemlerinin sismik davranışlarını karşılaştırmayı amaçlamıştır. Yapısal sismik performansı değerlendirmek için doğrusal olmayan statik itme analizi yapılmıştır. Sekiz yapısal konfigürasyon incelendi: Moment dayanımlı çerçeveler, Chevron takviyeli çerçeveler, çok katlı Chevron takviye çerçeveler, V-takviyeli çerçeveler, çok katlı V-takviyeli çerçeveler, X-takviyeli çerçeveler, çok katlı X-takviyeli çerçeveler ve çapraz takviyeli çerçeveler. Her tip takviye sistemi için yedi açı kullanıldı: 30, 45, 60, 75, 90, 105 ve 120. takviye türü, farklı takviye geometrisi açısı ve binanın yüksekliği gibi sismik performansı etkileyen bazı parametrelerin etkileri araştırılmıştır. Sonuçlar, farklı açılı takviye geometrisine sahip farklı takviye sıstemlı çerçevelerin, orta yükseklikteki çelik binalardaki momente karşı dirençli çerçeve ile karşılaştırıldığında yer değiştirmesi, taban kayması ve performans noktası bakımından iyi performans gösterdiğini göstermektedir. Elde edilen sonuçların karşılaştırmalı bir değerlendirildiğinde yapısal performansı arttırdığı sonucuna varılabilir. Temel kayma ve çatı yer değiştirmesi açısından sismik hareketlere, X-takviyeli çerçeveler ve çapraz takviyeli çerçevelerin daha iyi olduğu ve 45 ile 90 derece arasındaki takvıye açıları da iyi performans sağladığı görüşmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare the seismic behavior of different bracing systems with different angles of bracing geometry for mid-rise 2D steel buildings of 2, 4, 6, and 8 stories. Nonlinear static pushover analyses carried out to assess the structural seismic performance. Eight structural configurations investigated moment resisting frames, Chevron braced frames, multi Chevron braced frames, V-braced frames, multi V-braced frames, X-braced frames, multi X-braced frames, and diagonal braced frames. Seven angles used: 30, 45, 60, 75, 90, 105 and 120 for each type of bracing system. The effects of some parameters influencing the seismic performance, including type of the bracing system, different angles of bracing geometry and the height of the building investigated. The results show that the different braced frames with different angles of bracing geometry performed well in terms of story displacement, base shear and performance point when compared with the moment resisting frame in mid-high rise steel buildings. It can be concluded, on a comparative account of the obtained results enhances structural performances. In term of base shear and roof displacement, the seismic response, diagonal braced frames and X-braced frames have better seismic response. The bracing angles between 45 and 90 degrees generally give good performance.