Çaldağı'nın florası (Karabük-Eskipazar)
The Flora of Çaldağ (Karabük-Eskipazar)
- Tez No: 47776
- Danışmanlar: PROF.DR. ENDER YURDAKULOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Bitki Coğrafyası, Çaldağ, Karabük- Eskipazar, Türkiye, Flora, Plant Geography, Çalmountain, Karabük- Eskipazar, Türkiye
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
î ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇALDA?PNTN FLORASI (KARABÜK-ESKİPAZAR) İrfan EKMEKÇİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr.Ender YURDAKULOL 1996, Sayfa:91 Jüri: Prof.Dr Ender YURDAKULOL Prof.Dr.Yıldırm AKMAN Prof.Dr.Şinasi YILDIRIMLI ÖZET Bu araştırma Karadeniz Bölgesi' nin güneybatısında Karabük ile Eskipazar arasında kalan Çaldağ'ın florasını ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma bölgesi yarı-kurak, üst serin ve az yağışlı, çok soğuk Akdeniz iklimlerinin etkisi altındadır. Araştırma bölgesi'nden toplanan 470 bitki örneğinin değerlendirilmesi sonucu 69 familya, 246 cins ve 348 tür tespit edilmiştir. Araştırma alanımızda en zengin familya Compositae familyası(44 tür), en zengin cins ise Trifolium( 7 förj'dur. Alandan 17 endemik tür toplanmış olup tüm türlere oranı % 5'dir. Türlerin floristik bölgelere göre dağılımı ve oranları şöyledir: İran-Turan 61 ( % 18 ), Akdeniz 23 (% 7), Avrupa-Sibirya 64 (% 1 8)), Diğerleri 200 (% 57) dir. Toplanmış olan 7 tür A4 karesinde ilk defa tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ü ABSTRACT THE FLORA OF ÇALDA? (KARABÜK - ESKİPAZAR) İrfan EKMEKÇİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Ender YURDAKULOL 1996, Page:91 Jury: Prof. Dr. Ender YURDAKULOL Prof.Dr.YiIdinn AKMAN Prof.Dr.Şİnasi YILDIRIMLI SUMMARY In this research, it was aimed to carry out the floristic properties of Çal mountain which is the area between Karabük and Eskipazar located in the south-west part of Black Sea Region.The study area is under the effective control of a semi arid-upper cold and less rainy very cold types of mediterranean climate.As a result of the identification of 470 plant specimens, which were collected from the study area, 69 families, 246 genera and 348 species have been determined. In the study area, the reachest family is Compositae family (44species) and the reachest genera Trifolium (7 species). 17 endemic species were collected from the area their rates to all species is 5 %.The distribution rates of the species into the floristical regions are as follows: Irano-Turanian 61 (18 %), Mediterranean 23 (7 %), Euro-Siberian 64 (18 %), Others 200 (57 %).