Turgutlu ilçesinin coğrafyası
Geograph of Turgutlu district
- Tez No: 351806
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ ÖZAV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Turgutlu, Gediz Nehri, Gediz Grabeni, Bağcılık, TurgutluTuğlası, Turgutlu, Gediz Graben, Gediz River, Viniculture, Turgutlu Brick
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 449
Özet
Bu doktora tez çalışmasında Turgutlu ilçesinin fiziki, beşeri ve ekonomik özellikleri incelenmiştir. Ege Bölgesinde yer alan Turgutlu idari bakımdan Manisa İline bağlıdır. Yaklaşık olarak 475 km² yüzölçümüne sahiptir. Çalışma alanının ana jeomorfolojik birimlerini güneyinde uzanan Bozdağlar ve kuzeyindeki Çaldağı gibi yüksek kütleler ile orta kısmında bulunan Gediz Grabeni oluşturur. İnceleme alanı Akdeniz iklimi etkisi altındadır. Kışlar ılık ve yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 16,9 °C ve yıllık yağış miktarı ise 476 mm. civarındadır. Akdeniz ikliminin etkisi altında oluşan bitki örtüsü insan faaliyetleri sonucunda yer yer tahrip edilmiştir. Dağlık alanların yüksek kısımlarında karaçam, kızılçam ve meşe türlerine rastlanırken, yükseltinin azaldığı graben tabanında garig, zeytin ve maki türleri yayılış gösterir. Sahanın en büyük toprak grubunu Alüvyon topraklar, Kahverengi Orman toprakları ve Kırmızı Akdeniz toprakları oluşturur. En önemli akarsuyu Gediz Nehridir. Turgutlu ilçesinin 2010 yılı ADNKS nüfusu 141962 kişi olup merkezi nüfusu ise 117632 kişidir. Çalışma alanının nüfusu her geçen gün göçlerle artmaya devam etmektedir. Sahada bir şehir, 2 kasaba ve 37 köy yerleşmesi yer alır. Türkiye'nin en verimli tarım toprakların bulunduğu sahada en önemli tarımsal ürünleri üzüm, zeytin, erik ve kiraz oluşturur. İlçe merkezinde nüfusun büyük bir kısmı hizmet ve sanayi sektöründe çalışmaktadır. Sanayi ve ticaretin geliştiği ilçede önemli sanayi kollarını toprak, gıda ve makine endüstri meydana getirir. Toprak sanayinin oldukça geliştiği inceleme sahasında Turgutlu tuğlası olarak markalaşmıştır.
Özet (Çeviri)
Chosen as a thesis study, Turgutlu district's physical, human and economical properties were studied. Located in Aegean Region Turgutlu is administratively tied to the province, Manisa. It has nearly 475 km2 square measure. High masses such as Bozdağlar in the south and Çaldağı in the north with Gediz Graben in the middle constitute the main geomorphological units of the study area. The area of investigation is under the effect of Mediterranean climate. It is mild and rainy in winters, and dry and hot in summers. Average annual temperature is nearly 16.9 oC and average annual rainfall is nearly 476 mm. Forest vegetation formed under the effect of Mediterranean climate has been destroyed locally by human activities. While black pine, calabrian pine and species of oak are seen on the high parts of mountain regions, upwards Graben bottom, where the elevation subsidences, garig, olive and maquis species become widespread. Alluvial soil, brown forest soils and red Mediterranean soils form the biggest soil groups of the field. The most important river of the field of study is the river, Gediz. The total population of the field in 2010 is 141962, The population in Turgutlu county town is 117632. There are 1 city, 2 towns and 37 villages in the field of study. In the field, where many fertile soils lie, grapes, greengage, olive and cherry forms are some of the most important agricultural products. Rural settlements show a collective settlement property. Most parts of the active population work in the sector of service and industry. In the town, where industry and commerce are developed, food, machine and soil industry generate important industry branches. It has become a brand as Turgutlu Brick in the field in which soil industry has considerably improved.