Investigation of mechanical properties and microstructure of al matrix composites reinforced by nano and micro mgo particles
Nano ve mikro mgo parçacıklarıyla güçlendirilmiş al matrisli kompozitlerin mekanik özellikleri ve mikroyapısının araştırılması
- Tez No: 477782
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECİP FAZIL YILMAZ, YRD. DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nano parçacık, MgO, Karıştırma döküm, Taguchi, Alüminyum matrisli Kompozit, Nano particle, MgO, Stir casting, Taguchi, Aluminum matrix composite
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, nano ve mikro MgO parçacıkları ile güçlendirilmiş alüminyum matrisli kompozitlerin mekanik, mikroyapı ve fiziksel özelliklerini incelemektir. Bu çalışmada, farklı ağırlık oranlarında ortalama boyutlar 40nm ve 400µm olan MgO tozları ve Mg kullanılmıştır. Taguchi deney tasarım yöntemi kullanılmış ve L9 dizisine göre, nano ve mikro MgO parçacıkları için ayrı ayrı olmak üzere 9 farklı döküm parametresi belirlenmiştir. Kompozitler, karıştırma döküm yöntemi ile 700oC, 800oC ve 900oC'lik 3 farklı sıcaklıkta üretilmiştir. Tüm numunelere, sertlik, sıkıştırma, yoğunluk ve gözeneklilik gibi testler yapılmıştır. Kompozitlerin mikroyapıları incelenmiş ve MgO parçacıklarının homojen dağıldığı görülmüştür. Sinyal-gürültü oranı ve ANOVA tablolarına göre, nano ölçekli MgO katkılı kompozitlerin basma mukavemeti için uygun döküm parametresinin 800oC'de, ağırlıkça % 1 Mg ve % 0,5 MgO olduğu, mikro ölçekli MgO katkılı kompozitler için ise 800oC'de, ağırlıkça % 1 Mg ve % 1,5 MgO olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main objective of this research is to investigate the mechanical, microstructural and physical properties of aluminum matrix composites reinforced with nano and micro MgO particles. In this study, different mass ratios of nano and micro MgO powders with average sizes of 40 nm and 400 µm and Mg were used. Taguchi experiment design method was used and 9 different casting conditions were determined according to L9 array for nano and micro sizes of MgO particles separately. Composites were fabricated at 3 different temperatures 700oC, 800oC and 900oC by stir casting method. All samples were subjected to hardness, compression, density and porosity tests. Microstructures of composites were investigated. Microscopic observations of these composites reveal homogeneous distribution of MgO particles. According to the response tables of signal to noise ratio and ANOVA, it is observed that optimum level setting of casting parameters for compression strength of composites reinforced with nano sized MgO particles at 800oC are 1% Mg and 0.5% MgO in weight and composites reinforced with micro sized MgO particles at 800oC are 1% Mg and 1.5% MgO.