Analysis of warm forming of locally heated sheet metals by using finite element analysis
Sonlu eleman methodu kullanılarak lokal olarak ısıtılmış sac levhaların ılık şekillendirilmesinin analizi
  1. Tez No: 477781
  2. Yazar: MEHMET MUMBUÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER EYERCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Local ısıtma, şekillendirilebilirlik, paslanmaz çelik, magnezyum alaşımı, sonlu eleman methodu, Locally Heating, Formability, Stainless Steel, Magnesium Alloy, FEM
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Otomotiv endüstrisi paslanmaya karşı mukavemete ihtiyaç duyduğu yerlerde paslanmaz çelik, şasinin ağırlığı azaltmak için ise alüminyum veya magnezyum alaşımları kullanmaktadır. Yüksek mekanik özellikleri bu malzemeler için tercih sebebi iken oda sıcaklığında şekillendirilebilme kabiliyetinin düşük olmasından dolayı imalatta problemler oluşturmaktadır. Bu çalışmada, paslanmaz çeliğin ve magnezyum alaşımının bölgesel ısıtma ile bükülme kabiliyetindeki artış incelenmiştir. Parça oda sıcaklığında V bükme kalıbında bir servo-pres kullanılarak bükülmüştür. Yük ve deformasyon oranı büküm işlemi boyunca saptanmıştır. Son şekiller koordinat ölçme makinesi ile ölçülmüş ve geri yaylanma oranı belirlenmiştir. Aynı işlemler bölgesini ısıtma (büküm bölgesisin ısıtılması) ile de gerçekleştirilmiş ve sonuçlar soğuk şekillendirme ile karşılaştırılmıştır. Büküm alanını bölgesel olarak ısıtmanın iş parçasına şekil vermek için yeterli olduğu gözlemlenmiş ve bu sonuç sonlu eleman analizleri ile doğrulanmıştır. Bölgesel olarak ısıtılarak ve soğuk halde bükülmüş parçalardaki kalınlık değişimleri de belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Automotive industry uses stainless steels for place where needed corrosion resistance and aluminum or magnesium alloys to reduce weight of chassis. High mechanical properties of these materials are reasons for preference however low formability of these materials in the ambient temperature creates manufacturing problems. In this study, enhancement of bending ability of a stainless steel and a magnesium alloy by local heating was investigated. The specimens were bent in V-bending die by using a servo-press at room temperature. Load and deformation rate were determined during forming process. Final shapes were measured by Coordinate Measuring Machine (CMM) and springback ratios were determined. Same procedures were conducted with locally heating (heating the region of deformation) and the results were compared with cold forming. It was observed that locally heating the bending area was adequate to give form the workpiece and this result was verified with FEM. The changing of the thickness on the bending area was also determined for cold and locally heated specimens.