Ayrık z-sayıları
Discrete z-numbers
  1. Tez No: 477787
  2. Yazar: ZEYNEP POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ OLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Z-sayıları, fuzzy sayıları, belirsiz sayılar, Z-numbers, fuzzy numbers, uncertain numbers
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tezde, Z-sayılarının genişletme prensibi ile tanımlanan toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini kullanılarak cebirsel özellikleri araştırılacaktır. Bir Z-sayısı kavramı bilginin güvenilirliği ile ilgilidir. Öncelikle, Z sayılarının tanımını veriyoruz. Bir Z-sayısı, Z = (A, B) iki bileşene sahiptir, ilk bileşeni A, gerçek değerli bir belirsiz değişkene (X) izin verilen değerler üzerinde kısıtlama (sınırlama) dır. Z-sayısının bileşeninin ikinci bileşeni, birinci bileşenin güvenilirliğini (kesinlik) ölçer. Z-sayısı kavramı, özellikle de gözetim analizi, risk değerlendirmesi ve ekonomi gibi birçok uygulama için potansiyel taşır. Bir kısıtlama kavramı, ancak bir kısıtlama değildir. Bir kısıtlama genel bir kısıt olarak görülebilir. İkincisi, tesadüfi değişkenler üzerindeki belirsiz sayılar ve işlemlerin genelleme seviyesini veriyoruz.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we discuss algebraic properties of Z-numbers under the four arithmetic operations, namely addition, subtraction, multiplication and divison which are defined by the extension principle. The concept of a Z-number relates to the issue of reliability of information. Firstly, we give definition of the Z-numbers. A Z-number, Z=(A,B) has two components, the first component A is restriction (constraint) on the values which a real valued uncertain variable, X, is allowed to take. The second component of a Z-number measure of reliability (certainty) of the first component. The concept of a Z-number has a potential for many applications, especially decision analysis, risk assesment and economics. The concept of a restriction but is not a constraint. A restriction may be viewed as a generalized constraint. Secondly, we give generalization level of uncertain numbers and operations on random variables.