Elemanları Jacobsthal ve Jacobsthal Lucas sayıları olan dairesel matrislerin normlarının sınırları
Bounds of circulant matrices norms with Jacobsthal and Jacobsthal Lucas numbers
- Tez No: 477786
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ŞÜKRAN UYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Jacobsthal, Jacobsthal Lucas Dizileri, Binet Formülü, Dairesel Matrisler, Norm, Jacobsthal, Jacobsthal Lucas sequences, Binet formulas, Circulant Matrices, Norm
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmamızda ilk olarak, öklit normu, spektral norm, Kronecker çarpanı ve Hadamard çarpanı hakkında kısa bir bilgi verilecektir. Dairesel matrisin kısa bir tanımı yapıldıktan sonra bazı önemli özelliklerinden bahsedilecektir. Sonra Jacobsthal, Jacobsthal Lucas dizisi ve bazı önemli özdeşlikleri verilecektir. Daha sonra, değişkeni kullanarak -Jacobsthal ve -Jacobsthal Lucas dizileri olarak isimlendirilen bu dizilerin bir genellemesi tanımlanacaktır. Sonraki bölümlerde, Jacobsthal, Jacobsthal Lucas ve genelleştirilmiş Jacobsthal Lucas sayılarının ilk n teriminin karelerinin toplam formülleri farklı sayı dizileri kullanılarak elde edilecektir. Son olarak, elemanları Jacobsthal, Jacobsthal Lucas sayılı ve -Jacobsthal ve -Jacobsthal Lucas olan dairesel matrislerin normları için alt ve üst sınırlar elde edilecektir.
Özet (Çeviri)
Firstly we give some basic definations as Euclid norm, spectral norm, Kronecker product and Hadamard product. Also some impotrant inequalities are given about them. Then, we define briefly circulant matrix and give its some important properties. We describe Jacobsthal, Jacobsthal Lucas sequences and give some important identities. After that we define a generalization of these sequences, by using the variable , called k-Jacobsthal and k-Jacobsthal Lucas sequences. Then, we find the sum of the first n terms of Jacobsthal, Jacobsthal Lucas numbers by using different number sequences. In the end we find out upper and lower bounds of the norms for the circulant matrix with Jacobsthal, Jacobsthal Lucas numbers and k-Jacobsthal and k-Jacobsthal Lucas sequences.