Improving building energy efficiency: A case study in Wildau, Germany
Binalarda enerji verimliliğinin iyileştirilmesi: Wildau, Germany örneği
- Tez No: 477894
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASUDE ELTEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji Verimliliği, Binalarda Enerji Verimliliği, Yenilenebilir Enerji, Dekarbonizasyon, District Concept Adviser, Energy Efficiency, Energy Efficiency in Buildings, Renewable Energy, Decarbonisation, District Concept Adviser
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tüm dünyada enerji ihtiyacının sürekliliğine bağlı olarak sera gazı emisyonların azaltılarak enerji verimliliğinin artırılması özellikle son yıllarda birçok ülkenin gündeminde olup, bu konuda ileriye dönük hedefler konmuş ve bu yönde çalışmalar başlatılmıştır. Yapılan araştırmalar ve dekarbonizasyon senaryoları enerji verimliliği konusunda binaların kilit önem taşıdığını göstermektedir. Özellikle eski yerleşim bölgelerinde bulunan binalarda enerji ve ısı kayıplarının binanın verimini düşürdüğü ve dolayısı ile enerji tüketimini artırdığı bilinmektedir. Benzer şekilde kullanılan enerji kaynaklarının özellikleri de enerji tüketimini etkilemektedir. Bu minvalde, binaların enerji verimliliğini artırmak için iyileştirmeler yapılması; yenilenebilir enerji kaynaklarının mevcut yapılara entegre edilmesine imkan veren yeni teknolojiler ile enerji tüketimini azaltarak çevreye duyarlı çözümler yaratmak özellikle gelişmiş ülkelerde önem, öncelik ve hız kazanmıştır. Almanya'da 2050 yılı hedefi için yürütülen“Sıfır Emisyon”projesi kapsamında da bu gibi çalışmaların öne çıktığı görülmektedir. Bu tez kapsamında benzer çalışmalar baz alınarak Almanya'nın Wildau bölgesinde toplam 10 bloktan oluşan bir yerleşim bölgesi seçilerek enerji verimliliğine dair incelemeler yapılmıştır. Enerji ihtiyacı ve tüketiminin belirlenmesi için yapılan enerji hesapları bina standartlarına ilişkin Alman DIN normlarının uygulandığı bir yazılım programı olan District Concept Adviser kullanılmıştır. Tez çalışması bu bölgede seçilen binalarda enerji verimliliğini artırmak için uygulanabilecek iyileştirme yöntemlerini incelemekte ve değerlendirmeler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Due to the continuously increasing energy demand in the industrialised world, increasing energy efficiency by decreasing carbon emissions is on many countries' agenda, while targets are set and studies are commenced towards this goal. Research and decarbonisation scenarios show that the buildings are the key element to energy efficiency. It is well known that energy and heat losses especially in old residency settlements have negative impacts on building energy efficiency, hence increase energy consumption. Similarly, the characteristics of energy sources affect energy consumption. In this regard, research and development for improvement measures towards increasing building efficiency and integration of renewable energy applications to existing structures by new technologies to create environment friendly solutions and to minimise the energy consumption has gained importance, priority and speed. Within the scope of“Zero Emission”Project carried out in Germany as part of the year 2050 targets such studies are becoming more prominent. Within the scope of this dissertation, a residential area in Wildau, Germany consisting of 10 blocks is selected for conducting a research on energy efficiency in line with such studies. The aim of the thesis is the evaluation of applicable improvement measures regarding energy consumption and carbon emissions with respect to the current status of the dwellings. The energy calculations to determine the energy demand and consumption are done by District Concept Adviser, a software tool based on German regulations. The thesis determines the current status of the district and investigates suitable improvement measures in order to increase energy efficiency in the selected buildings and consequently reduce carbon emissions.