Geological properties of mass wasting of elmali formation (Eocene-miocene; Muğla-SW Turkey)
Elmalı formayonu kütle hareketlerinin jeolojik özellikleri (Eosen-miyosen; Muğla-GB Türkiye)
- Tez No: 477893
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elmalı Formasyonu, Dalaman, Fethiye, Seydikemer, Heyelanlar, Elmalı Formation, Dalaman, Fethiye, Seydikemer, Landslides
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez çalışması, Muğla ili dahilinde Elmalı Formasyonu (Üst Lütesiyen-Alt Burdigaliyen) içinde gözlemlenen kütle hareketlerinin gelişimini etkileyen unsurların belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Fethiye ilçesinin doğusunda bu birim içerisinde kütle hareketleri raporlanmışken, Dalaman-Fethiye arasında kalan bölgede ise birim içerisinde herhangi bir hareket raporlanmamıştır. Elmalı Formasyonunun yayılımı ve kütle hareketlerinin raporlandığı Eşen havzası ile ilgili çeşitli araştırmalar olsa da, kütle hareketlerinin tipleri, yayılımları ve nedenleriyle ilgili detay bir çalışma bulunamamıştır. Çalışmada alışılageldik mühendislik jeolojisi uygulamaları dışında genel jeolojik-sedimantolojik özelliklerin birim üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Arazi çalışmaları ile tabakaların konumu, eğim-doğrultuları irdelenmiş, akarsu ve yüzey sularıyla ilgili gözlemler yapılmış, laboratuvar analizleri için örnekler derlenmiş, temsili örnekler üzerinde detay ölçümler gerçekleştirilmiştir. Arazide yapılan süreksizlik ölçümleri doğrultusunda gül diyagramlar oluşturularak birimin asal gerilme yönleri belirlenmiştir. Ayrıca İnceleme alanındaki zeminlerin sınıflandırılması için laboratuvarda XRF, XRD, ince kesit incelemeleri ile mühendislik deneyleri yapılmıştır. Bölgenin eğim haritası çıkarılarak, birimde gözlenen kütle hareketlerinin tipleri ve nedenleri ortaya konulmaya çalışılmış, kütle hareketi gözlenen ve gözlenmeyen kısımların özellikleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Dalaman ilçesinin Çeştepe mahallesinde yapılan çalışmalarda, hareket türü olarak translasyonal heyelan ve sünme (krip) gözlemlenmiştir. Seydikemer ilçesindeki çalışmalarda ise; Girmeler mahallesinde doğal topografyanın bozulmaması ve eğimin kütle hareketine yol açmayacak kadar düşük olması nedeniyle herhangi bir hareket gözlemlenmemiştir. Karabıyık Mahallesinde sadece rotasyonal heyelan görülürken Bayır mahallesinde sünme (krip), toprak akması ve rotasyonal heyelanlar gözlenmiştir. Dereköy bölgesinde de, bazı yerlerde toprak akması şeklinde kütle hareketleri görülürken, bazı yerlerde sünme (krip) ve translasyonal heyelanlar gözlemlenmiştir. Bu hareketlerin başlıca sebepleri; topoğrafya, yüzey ve yeraltı suları, insan etkisi ve birimin kendi litofasiyes özellikleri olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study was carried out in order to determine the factors affecting the development of mass movements observed within the Elmalı Formation (Upper Lutetian-Lower Burdigalian) within Muğla province. While mass movements were reported in this unit to the east of Fethiye district, no movement was reported in the area between Dalaman and Fethiye. Although there have been various investigations on the spreading of Elmalı Formation and the mass movements of the EĢen basin, there has been no detailed study of types, spreads and causes of mass movements. Apart from the usual engineering geology applications, the effects of general geological-sedimentological features on the unit were investigated. The position, slope and direction of the layers were investigated by field studies, observations were made on river and surface waters, samples were collected for laboratory analyses and detailed measurements were made on representative samples. In the direction of discontinuity measurements made in the field, rose diagrams were created and the principal stress directions of the unit were determined. In addition, engineering experiments with XRF, XRD, thin section investigations were carried out in the laboratory to classify the grounds in the study area. By making the slope map of the region, the types and reasons of the mass movements observed in the unit were tried to be explained, and the features of the mass movements observed and not observed were evaluated comparatively. As a result, In the studies conducted in the ÇeĢtepe quarter which is the region of Dalaman, only the translational landslide and creep could be observed as the movement type. However, the studies conducted in Seydikemer district; no movement was observed in the Girmeler quarter, which was attributed to the fact that the natural topography was not disturbed and the slope was so low as not to cause mass movement. Only the rotational landslide was seen in the Karabıyık district while creep, earth flow and rotational slip were observed in Bayır district. In the Dereköy region, mass movements were observed in some places as earth flow and in some places as creep and translational landslide. The main reasons for these movements are evaluated as; topography, surface and underground waters, human influence, and the unit's own lithofacies characteristics.