Elazığ Şeker Fabrikasında enerji ve ekserji analizi
Energyand exergy analysis in Elazığ Sugar Plant
- Tez No: 477925
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DURANAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji analizi, ekserji analizi, şeker fabrikası, verim, tersinmezlik, Energyanalysis, exergy analysis, sugar factory, efficiency, irreversibility
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, Elazığ Şeker Fabrikası'nın 2015-2016 yılı kampanya verileri kullanılarak şeker üretim süreçleri için enerji ve ekserji analizleri yapılmıştır. Endüstriyel uygulamalarda enerji ve ekserji analizleri büyük önem taşımaktadır. Bu analizlerle Elazığ Şeker Fabrikasının enerji verimliliğinin arttırılması ve atık enerjinin geri kazandırılması amaçlanmıştır. Elazığ Şeker Fabrikasında bu durum için elde edilen enerji ve ekserji sonuçları dikkate alınarak verimli üniteler belirlenmiştir. Elazığ Şeker Fabrikasında verim %62 olarak hesaplanmıştır. Verimi artırmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
Energyand Exergy Analysis in Elazıg Sugar Plant Inthisstudy, energy and exergy analysis sugar production stages were conducted using the data of 2015-2016 operational period for Elazig Sugar Plant. Energy and exergy analysis have importance in industrial applications. Increasing energy efficiency and regaining the wast energy using these analyses have been aimed. Taking the analyses results for each sugar production stage into account, efficient units were determined for Elazig Sugar Plant. The efficiency in Elazig Sugar Factory was calculated as %62. It is possible to increase efficiency.