İstanbul Tıp Fakültesi öğrencilerinin beslenme ve fiziksel aktivite konusundaki bilgi, tutum ve davranışları
Dietary habits and physical activity among students of İstanbul Faculty of Medicine
  1. Tez No: 477978
  2. Yazar: ELENA YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, üniversite öğrencileri, students, nutrition habit, food consumption frequency, medicine, physical activity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı İstanbul Tıp Fakültesinde eğitim gören ikinci sınıf ve intörn öğrencilerin antropometrik ölçümlerinin referans değerleri ile karşılaştırıp fazla kiloluluk ve obezite görülme sıklığı, öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyleri ve beslenme alışkanlıkları saptamak ve olası etkileyen faktörleri değerlendirmektir. Araştırmaya toplam 396 kişi alınmıştır. Beslenme sonuçları BeBis 7.2 programı ile değerlendirilmiştir. İstatistik analizler için SPSS21.0 programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre erkek öğrencilerin ortalama BKİ'nin kızlardan daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sınıflar arasında BKİ'nin dağılımında anlamlı fark saptanmamıştır. Erkek öğrencilerin %31,1'i ve kızların %7,4'ü fazla kilolu olarak değerlendirilmiştir. Bel çevresi/boy uzunluğu oranlarına bakıldığında ise erkek öğrencilerin %31,6'sının risk grubunda olduğu görülmüştür. Öğrencilerin anne babaların eğitim düzeyleri Türkiye'deki ortalamadan yüksektir. Öğrenciler sınıf ilerledikçe ayrı evde kalmayı tercih ettiklerini ifade etmiştir. Öğrencilerin çoğu, kampus yemekhanesini kullandıklarını belirtmelerine karşın ana öğünleri dışarıda yemeği tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin %64,1 oranında ana öğün atladığı ve bunda etki eden faktörle arasında en sık zaman yetersizliği olduğunu ifade etmişlerdir. Öğrencilerin %22'sinin diyet ile yetersiz kalori aldığı saptanmıştır. Katılımcıların protein alım oranı yeterli iken karbonhidratların alım oranının yetersiz ve yağ ve kolesterol alım oranının fazla olduğu görülmüştür. Öğrencilerin mikro-nutriyent alımlarına bakıldığında öğrenciler çok fazla sodyum tükettiklerini, yetersiz miktarda B1 vitaminin, kalsiyum, magnezyum ve demir aldıkları öğrenilmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin %25'inin spor yaptığı ve %24,9'unun fiziksel inaktif olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin dengesiz beslenme durumu ve sedanter yaşam tarzı ileri yaşlarda kronik hastalıklara yol açmaktadır. Gençlerin sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konusunda bilgilendirilmesi ve farkındalığının artırılması, sağlıklı beslenmeye yönelik çevre iyileştirmesi öğrencilerin sağlığı geliştirmesinde yardımcı olabilmektedir. Bu konuda yapılan çalışmaların ortak noktası düzenli ve uygun sıklıkta yapılan fiziksel aktivitenin gençlerin olumlu sağlık sonuçları ortaya çıkardığı ve tüm toplumu bu konuda mutlaka teşvik etmesi gerektiğidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with the second and sixth year students of Istanbul University, Medical Faculty. Interview Forms was answered correctly by 396 of students. They accepted to take part in this study voluntarily and answered the questions under our observation. Interview Forms included a questionnaire with 33 questions and a 3-day food consumption form and İnternational Physical Activity Questionnaire. SPSS 21.0 for statistical analysis and BeBiS 7.2 for food intake analysis was used in this research. It was found that 2/3 of the students did not have three meals a day, 22% of the students had ınsufficient caloric ıntake and students mostly had increased fat and cholesterol intake. Some of the students had pre-existing health problems so they needed special diets. The most preferred snacks were found to be chocolate, wafers, cream-cakes, sweet foods, tea, coffee, cake, biscuits, fruit juice, fruit, cola, soda and nuts respectively. It was found that 24,9% of the participants had physical inactive life style and girls were less physically active than boys. These results showed that medical students have to give greater importance to their nutrition and Physical activitiy. We should continue to give nutritional education and healty life style for students and control the content of the canteen and refectory menus.