Üst gastrointestinal yakınmaları olan hastalarda parazit sıklığı
Parasitic infection frequency in patients with upper gastrointestinal symptoms
  1. Tez No: 478041
  2. Yazar: ELVINA ALMURADOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE VARDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: PPİ, parazit, dispepsi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada üst gastrointestinal sistem yakınmaları olan olgularda gastrointestinal parazit sıklığını araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmanın ikincil amacı PPİ kullanımının gastrointestinal sistemde parazit sıklığına ve histopatolojik bulgulara etkisini araştırmaktır. Materyal ve metod: Üst GİS yakınmaları nedeniyle üst GİS endoskopi tetkiki endikasyonu konularak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniği Endoskopi laboratuarına sevk edilen 18 yaş üzeri 40 hasta çalışmaya alındı. Üst GİS endoskopik inceleme yapılarak, histolojik değerlendirme için antrum ve korpusdan biyopsi örnekleri, parazitolojik değerlendirme için mide ve duodenumdan aspirat sıvısı alındı. Ayrıca hastalardan parazitolojik açıdan değerlendirmek üzere gayta örneği de istendi. Biyopsi preparatları Ege Üniversitesi Patoloji laboratuarında, diğer örneklerler Gastroenteroloji Kliniğinin Parazitoloji laboratuvarında incelendi.Bulgular: Toplam 40 hastanın 29'u (%72,5) kadın, 11'i (%27,5) erkekdi. Kadınların yaşı ortalama 54± 4,6,erkeklerin 38.4± 18.7 idi. Hastaların 10'u (%25) 65 yaş üstü ve 30'u (%75) 65 yaş altındaydı. Hastaların 7'si (% 17,5) sigara, 4'ü (%10) alkol tüketiyordu. Hastalanın %35'i (14/40) PPİ kullanmıyor ve %65'i (26/40) PPİ kullanan kullanmaktaydı. Hastaların sadece 3'ünde (%7,5) parazit tespit edildi. PPİ kullanan hastaların %7,7(2/26) ve kullanmayan hastaların %7,1'inde (1/14) parazit saptandı. PPİ kullanmakla parazit sıklığı arasında anlamlı fark saptanmadı. Olguların %50'sinde (20/40) Hp pozitif olarak saptandı. İnflamasyon H.pylori negatif olan hastaların %60'da (12/20), pozitif olanların %100'de (20/20) görüldü (p=0.002). Hp pozitif olguların %100'ünde (20/20) Hp negatİf olguların %10'unda (2/20) intestinal metaplazi pozitifliği saptandı. Hp pozitif olgularda Hp negatif olgular ile karşılaştırıldığında intestinal metaplazi görülme sıklığı istatiksel olarak anlamlı yüksekti (p=0.00001). PPİ kullanımının histopatolojik bulgulara etkisinin istatistiksel anlamlı olmadığı görüldü. X Sonuç: Çalışmamızda; -Dispeptik yakınması olan hastalarda parazit sıklığı %7.5 -PPİ kullanımının parazit sıklığı ve histopatolojik bulgular üzerine etkisinin istatiksel olarak anlamlı olmadığı -Üst GİS yakınması olan hastaların %50'sinde H.pylori (+) liği - Hp pozitif olgularda inflamasyon ve intestinal metaplazinin Hp negatif olgular ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı sık olduğu saptandı. -
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The goal of this research is determination of gastrointestinal parasits as the reason of upper gastrointestinal symptoms. Our seconder purpose was to determine effect of PPİ's on gastrointestinal parasits and hystopatologycal findings. Material and Metod: Forty patients >18 age who haved upper gastrointestinal symptoms were involved in the study. Patients underwent upper gastrointestinal endoscopy during which we took biyopies from gastric mucosa and aspiration from gastric and duodenal fluids. Patients also gave fecal samples for parasitolojic examination. Biopsy spesimens were evaluated by pathologist . Gastroduodenal aspirates and fecal samples were evaluated by parasitologist. Findings: From forty patients 29 (%72,5) were women and , 11(%27,5) were men. Mean age was 54± 14,6 in women, and 38.4± 18.7 in men . 10 patients (%25) were >65 and 30 (%75) of them were