Otolog kök hücre nakli yapılan non hodgkin ve hodgkin lenfoma olgularımızın klinik özelliklerinin ve tedavi sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the clinical characteristics and the treatment of non-hodgkin and hodgkin lymphoma patients with autologous stem-cell transplantation
- Tez No: 478058
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRAY SAYDAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Hodgkin ve non-Hodgkin lenfoma, otolog kök hücre nakli, Hodgkin lymphoma, non-Hodgkin lymphoma, autolog transplantation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Otolog hematopeitik kök hücre nakli ile relaps/refrakter Hodgkin ve non-Hodgkin lenfoma hastaların tedavisinde kür ya da uzun süreli sağkalım amaçlanmaktadır. Biz bu çalışmaya aldığımız hastaları klinik özellikleri ve tedavi sonuçları açısından değerlendirmeyi ayrıca bu verileri kendi aralarında ve literatürdeki verilerle karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 2008 Ocak ve 2014 Aralık tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde lenfoma tanısı ile otolog hematopoietik kök hücre nakli (OHKHN) yapılmış olan 56 Hodgkin lenfoma (HL) ve 108 non-Hodgkin lenfoma (NHL) hastasının verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların verileri arşivdeki hasta dosyalarından ve hastane bilgisayar kayıt sisteminden elde edildi. Bulgular: Tranplant sonrası toplam 164 hastanın verileri değerlendirildi. Bu hastalardan 108'i non-Hodgkin lenfoma 56'sı Hodgkin lenfoma tanılıydı. 108 NHL hastasının 41'i kadın (%37.96), 67'si erkekti (%62.03). 56 HL tanılı hastanın 20'si kadın (%35.71) ,36'sı erkekti (%64.28).NHL hastalarının yaşları 19‐70 arasındaydı ve medyan yaş 53 olarak saptandı, HL hastalarının yaşları 22‐69 arasındaydı ve medyan yaş 40 olarak saptandı.Transplant sırasında toplam 13 hasta öldü.Bu hastalardan 1'i HL kalan 12'si NHL tanılıydı.OHKHN sonrası izleme devam edilen 96 NHL tanılı hastadan 52'sinde(%54.16) tam yanıt, 25'inde (%26.04) parsiyel yanıt elde edildi, 19 ( %19.79) hasta ise tedaviye refrakter olarak değerlendirildi.OHKHN sonrası tedavi yanıtı değerlendirilen 55 HL tanılı hastadan 37'sinde(%67.27) tam yanıt, 9'unda (%16.36) parsiyel yanıt elde edildi, 9(%16.36) hasta ise tedaviye refrakter olarak değerlendirildi. Nakil sonrası izleme alınan 55 HL hastasının median takip süresi 50 aydı (12-180). Bu hastalardan 11'i (%20) izlemden ayrıldı, 29 (%52.72) hastada izlem süresi boyunca nüks saptanmadı. 15 (%27.27) hastada ise nüks saptandı. 9(%16.36) hasta takipte öldü. Nakil sonrası izleme alınan 96 NHL hastasının median takip süresi 36 aydı (5-110). Bu hastalardan 16'sı (%16.66) izlemden ayrıldı.38 (%39.58) hastada izlem süresi boyunca nüks saptanmadı.42 (%43.75) hastada ise nüks saptandı.42 (%43.75) hasta takipte öldü. HL ve NHL'nın tanıdan itibaren toplam sağkalım süresi , OHKHN sonrası sağkalım süresi ve OHKHN sonrası nüks süresinin karşılaştırması HL lehine anlamlı yüksek sonuçlanmıştır. Sonuç: HL ve NHL tedavisinde birçok yeni tedavi seçeneği bulunmuştur. Bu tedaviler ile hastaların hem toplam sağkalım hem de hastalıksız sağkalım sürelerinde artış izlenmiştir. Relaps yada refrakter lenfoma tedavisi ise hala önemli bir sorundur.Günümüzde bu lenfomaların tedavisinde OHKHN standart tedavi haline gelmiştir. Bu çalışmada kendi merkezimizin verilerini elde ettik, verilerimizi literatür ile benzer ve farklı yönlerini gördük.
Özet (Çeviri)
Objektive: Autologous stem cell transplantation can offer potential long-term remission or cure in patients with non-Hodgkin lymphoma (NHL) and Hodgkin lymphoma (HL). In our study, we aimed to compare our data with literature. Materials and Methods: 108 NHL patients and 56 HL patients with autologous stem-cell transplantation in Ege University Hospital from January 2008 through December 2014 for relapsed or refractory HL and NHL were analysed retrospectively . The information about the patients who are included is reached from Ege University recorded data. Results: 164 patients could be evaluated after transplantation. Median age of HL was 40 years (22-69) and NHL was 53 years (19-70) . 41 (38%) patients were female , 67 (62%) were male from all of 108 NHL patients. 20 (35%) were female , 36 (%65) were male from all of 56 HL patients. 13 of the patients died in during transplantation period. 1 of them who was died in earyl period is HL, 12 of them who were died in early period are NHL.Complete remission was obtained in 37 (67.27 %) in HL; 52 (54.16 %) in NHL.Partial remission in 9 (16%) in HL; 25 (26 %) in NHL. Refractory disease in 9 (16%) in HL;19 (19.7%) in NHL. After autolog transplantation in HL patients, the median following time is 50 months. (12-180). 11 patients (20% of 55 HL) gave up following, 29 (52.7%) patients did not relaps , 15 (27 %) patients relapsed and 9 (16.3%) patients died in during time. After autolog transplantation in NHL patients, the median following time is 36 months. (5-110). 16 patients (16% of 96 HL) gave up following, 38 (39%) patients did not relaps , 42 (43%) patients relapsed and 42 (43%) patients died in during time. Overall survival and progression free survival is significantly higher in HL patients than NHL patients after autolog transplantation. Conclusion:The treatment of relaps/refractory HL and NHL is complicated even using new chemotherapy agents and radiotherapy. Autologous stem-cell transplantation is the standard treatment of relapsed or refractory HL and NHL patients. we aimed to compare our data with literature.