Dicle Üniversitesi Hematoloji Kliniğinde 2008 ile 2016 yılları arasında otolog kök hücre nakli yapılan multiple myelom ve lenfoma hastalarının klinik özellikleri ve sağkalım analizleri
Clinical characteristics and survi̇val analysis of multiple myeloma and lymphoma due to autologous stem cell transplantation during 2008 and 2016 years at Dicle University Hematology Clinic
- Tez No: 466368
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ORHAN AYYILDIZ, YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH KARAKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Otolog Kök Hücre Nakli, Yüksek Doz Tedavi, Multiple Myelom, Lenfoma, Sağkalım süresi, Autologous Stem Cell Transplantation, High Dose Chemotherapy, Multiple Myeloma, Survival Time
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Multiple miyelom (MM) ve Lenfomalar en sık karşılaşılan hematolojik kanser türleri arasındadır. MM'da otolog hematopoietik kök hücre nakli (OHKHN) destekli yüksek doz kemoterapi (YDKT) 65 yaş altında ve performansı iyi olan 65-75 yaş arası hastalarda standart tedavi yaklaşımını oluşturmaktadır. Benzer şekilde Lenfomalar'da da özellikle dirençli hastalık ve nüks durumunda HKHN destekli YDKT'nin uygun tedavi seçeneği olduğu bilinmektedir.Çalışmamızda kliniğimizde OKHN yapılan MM ve Lenfoma hastalarımızın geriye dönük incelenmesi ve sonuçları değerlendirilmiştir. Yöntem: Hematoloji kliniğimizde OKHN planlanan MM ve Lenfoma tanılı hastaların tanısından itibaren hazırlanan dosyaları incelendi.Çalışma grubunu 2008–2016 tarihleri arasında OKHN yapılan Lenfoma ve MM tanılı 18 yaş üstü ve 75 yaş altı toplam 64 olgu oluşturdu. Bulgular: 42(%65,6) MM, 13(%20,4) HL(hodgkin lenfoma) ve 9(%14) NHL(non hodgkin lenfoma) hastamız vardı.MM hastalarının 16'sı(%38) kadın,26'sı(%62) erkek,Lenfoma hastalarının 8'i(%36,4) kadın,14''ü(%63,6) erkekti.MM'da ortalama yaş 53,6±10, yaş aralığı (24-73) ve 3(%7) hasta 65 yaş üstündeydi.Lenfoma'da ortalama yaş 39±14,4 ,yaş aralığı (19-64) idi. Nakil öncesi MM hastalarının;6'sı (%14,3) KY (kısmi yanıtlı), 36'sı (%85,7) ÇİKY(çok iyi kısmi yanıtlı) veya TY(tam yanıtlı) idi.11(%26,2) hastada ölüm ve 20(%47,6) hastada nüks,progresyon gerçekleşti.Lenfoma hastalarınınsa 10'u (%45,5) KY, 12'si (%54,5) ÇİKY veya TY idi.6(%27,7) hastada ölüm,12(%54,5) hastada nüks,progresyon gelişti. Her iki grup hastada nakil sonrası hematolojik düzelme %100 olup,işleme bağlı ve işlem sonrası taburcu olunan dönem içerisinde mortalite olmadı.MM ve Lenfoma hastalarında nakil sonrası nüks olmayanlar ile nakil öncesi TY veya ÇİKY olan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde uzun sağkalım süreleri saptandı. MM'da nakil öncesi BFT (böbrek fonksiyon testi) durumunun ve indüksiyon tedavisinde aldıkları kemoterapi rejimlerinin istatistiksel açıdan sağkalıma etkisi saptanmadı. Lenfoma'da hastalık evresi ve IPI (uluslararası prognostik indeks)'ye göre risk durumunun istatistiksel olarak sağkalıma etkisi olduğu saptandı.Hastaların nakil öncesi aldıkları tedavi sayısının veya nakil sırasının istatistiksel olarak sağkalıma etkisi saptanmadı. Sonuç: OKHN yapılan hastalarımızda nakil öncesi yanıt durumu ve nakil sonrası nüks durumu sağkalımı etkileyen prognostik faktörlerdi,iyi yanıtlı hastalar ile nüks olmayan hastalarda sağkalım süreleri daha uzundu.MM'da BFT istatistiksel olarak sağkalım üzerinde anlamlı fark oluşturmasa da sağkalım sürelerinde belirgin farklılıklar vardı.Lenfoma'da IPI risk durumu ve hastalık evresi sağkalımı etkileyen prognostik faktörlerdi.Düşük riskli olan hastaların sağkalım süreleri daha uzundu. Erken evrede olan hastaların da sağkalım süreleri daha uzun saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: Multiple myeloma (MM) and Lymphomas are among the most common types of hematologic cancer. In MM,high dose chemotherapy (HDC) with autologous hematopoietic stem cell transplantation (AHSCT) is the standard treatment approach for patients under 65 years of age and with good performance aged 65 to 75 years.Similarly, in patients with refractory disease and recurrence,HSCT-assisted HDC is an appropriate treatment option in Lymphomas. In our study, we retrospectively evaluated the outcome of our MM and Lymphoma patients with ASCT in our clinic. Methods: The files prepared from the diagnosis of patients with MM and Lymphoma which planned for ASCT in our hematology clinic have been reviewed.The study group consisted of 64 patients with Lymphoma and MM who were over 18 years and under 75 years old underwent ASCT between 2008 and 2016. Results: There were 42(65.6%) MM, 13(20.4%) HL (hodgkin lymphoma) and 9(14%) NHL (non hodgkin lymphoma).16(38%) of the MM patients were female and 26(62%) were male and 8(36.4%) of the lymphoma patients were female and 14(63.6%) were male. Mean age was 53.6 ± 10 years in MM, age range (24-73) and 3(7%) were over 65 years. The mean age in Lymphoma was 39 ± 14.4 years and the age range was (19-64) years. Pre-transplant MM patients were 6(14.3%) with PR (partial response), 36 (85.7%) with VGPR(very good partial response) or CR(complete response).11 (26.2%) patients died and 20 (47.6%) patients had recurrence,progression.10 (45.5%) of the patients with lymphoma were PR, 12 (54.5%) were VGPR or CR. 6 (27.7%) patients died, and 12 (54.5%) patients had recurrence, progression. Hematologic improvement after transplantation in both groups was 100% and there was no mortality during operation and after discharge. Statistically significant long survival times were found in patients with MM and Lymphoma who had no recurrence after transplantation and patients with pre-transplantation CR or VGPR. There was no statistically significant survival benefit of the renal function status pre-transplantation and chemotherapy regimens in induction therapy in MM.Statistically significant effect of survival was detected,according to the disease stage and IPI (international prognostic index) in Lymphoma. There were no statistically significant effects of the number of treatments given or the time of transplantation in both groups. Conclusion: In our ASCT treated patients, pre-transplant response status and post-transplant recurrence status were prognostic factors affecting survival and survival times were longer in patients with good response and those without recurrence. Although there was no statistically significant difference in renal function status on MM, there were significant differences in survival times. IPI risk status and disease stage in Lymphoma were prognostic factors affecting survival. Patients at low risk have longer survival times. Patients in the early stage also had a longer survival time.