Katı yakıtların CO2 atmosferinde gazlaştırılması
- Tez No: 47807
- Danışmanlar: PROF.DR. MUAMMER CANEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Coke, ignition temperature, gasification, thermal analysis
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KATI YAKITLARIN CO* ATMOSFERİNDE GAZLAŞTIRILMASI Didem Erincin. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Muammer CANEL 1996, Sayfa 60 Jüri: Prof.Dr. Muammer CANEL Doç.Dr. Senay TAŞÇIO?LU Doç Dr. Osman GÜREL Bu çalışmada, yüksek firmlarda cevher indirgeme amacıyla kullanılan kokların elde edildiği Zonguldak yöresi taşkömürü ile ithal taş kömürü iki farklı oranda ( sırasıyla kütlece %30+ %70 ve %50-f %50 ) karıştırılmış ve 500 °C ile 900 °C arasında beş ayrı sıcaklıkta karbonize edilerek kok örnekleri elde edilmiştir. Söz konusu kokları, belirli bir hızla ısıtılırken üzerlerine Oa gazı gönderilerek tutuşma sıcaklıkları belirlenmiştir, Daha sonra aynı koklar CO2 atmosferinde yüksek sıcaklıklarda gazlaştmlarak reaksiyon yetenekleri (reaktiflikleri) belirlenmiş ve bunların değişimi gözlenmiştir. Ayrıca bazı örneklerin yanma özellikleri termogravimetrik yöntemle incelenerek sözkonusu örneklerin tutuşma sıcaklıklanyla ilgisi araştınlmıştır. Bunun yanısıra koklatın rutubet, kül ve uçucu madde analizleri de yapılmıştır. Koklaşma sıcaklığının artışıyla uçucu madde miktarının azaldığı gözlenmiş ve buna bağlı olarak tutuşma sıcaklığının arttığı belirlenmiştir. Bu durum kömür karışımının karbonizasyonu sırasında yapıdan kolaylıkla ayrılabilen uçucu bileşenlerin O2 ile kolayca reaksiyon vermeleriyle ilgilidir. Örneklerin C02 ile verdiği gazlaşma reaksiyonu hız sabiti, o örneğin reaksiyon yeteneğinin (reaktifliğinin) ölçüsü olarak alınmıştır. Kullanılan kokların uçucu madde nüktarımn tutuşma sıcaklığı ve C02 ile gazlaştırma reaksiyonuna etkisinin farklı olması; bu olaylar sırasında gözenek yapısındaki değişimlerin ve yapıdaki mineral maddelerin olası katalitik etkilerinin farklı olmasıyla açıklanmıştır. Aynca Termal analiz deneyi sonuçlan ile kömürün tam analizinden elde edilen sonuçların birbirini doğruladığı gözlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Kok, tutuşma sıcaklığı, gazlaştırma, termal analiz.
Özet (Çeviri)
îî ABSTRACT Maater Thesis GASIFICATION OF SOLID FUELS WITH COa ATMOSPHERE i Didem ERİNCİN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Muammer CANEL 1996, Page:60 Jury : Prof. Br. Maamer'CAML Aosoc. Prof. Br. Senay TAŞÇIO?-LU Assoc. Prof. Dr. Oamaa GÜREL In this study, coke samples were obtained by carbonization of Zonguldak, used for reduction of ores in high temperatures ovens, and import coal, at two different mixtures (30% + 70+ and 50% + 50% by mass),at 5 temperatures chosen in the range 500 to 900°C. The ignition temperatures of the coke samples in question were determined by sending O2 onto the coke samples. Afterwords the reactivities of the same coke sample were observed by gasification at high temperatures in a C02 atmosphere. The relation between the ignition temperature and burning characteristic of some samples were investigated using thermogravimetric methods. The moisture, ash and volatile matter analysis were also performed. The increase in CO2 adsorption led to decrease in the amount of volatile matter which in turn resulted in the increase of ite ignition temperature. This case is totally related to the fact that the volatile matter separated during carbonization, has a high tendency to give reaction with 02 The difference in the effect of volatile matter on ignition temperature and reaction for gasification with C02 can be explained through the change in pore structure anatne varying catalytic effect of mineral components in the structure, it was also seen that the thermal analysis result and the complete analysis result of the coal were in correspondence.